FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski aktivisti iskrcali se na sporne otoke

Autor: kgab
HONG KONG, 15. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Skupina kineskih aktivista iskrcala se u srijedu na nenaseljene otoke u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Kina i Japan, kako bi istaknuli zahtjev za suverenitetom unatoč upozorenjima japanske obalne straže, a policija je privela petero, javljaju agencije.

Hongkonški ribarski brod s dvanaestak aktivista iz Hong Konga, Makaa i Kine pratilo je desetak plovila japanske obalne straže i gađali su ga iz vodenog topa, ali su se aktivisti ipak uspjeli probiti.

Sedam aktivista koji su se iskrcali na kopno vikali su od radosti preko satelitskog telefona i pjevali kineske domoljubne pjesme, prenosi Reuters.

Agencija AFP, pozivajući se na japansku agenciju Kyodo i televiziju NHK, prenosi da su petorica prosvjednika privedena.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će "poduzeti odgovarajuću akciju".

Nenaseljeno otočje u Istočnom kineskom moru, poznato kao Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini, dugo je bilo bilo u središtu teritorijalnog spora između Kine i njezina susjeda.

Napetosti između dviju zemalja pojačane su početkom prošlog mjeseca pošto su kineski brodovi dva puta ulazili u vode u blizini sirovinama bogatih otoka, na koje pravo polažu i Peking i Tokio.

Japan je tim povodom poslao dva službena prosvjeda Pekingu.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙