FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

DAMASK - Bomba je eksplodirala u srijedu ujutro blizu hotela u kojem borave promatrači Ujedinjenih naroda u Damasku i tri su osobe ozlijeđene, objavila je sirijska televizija. Bomba je bila postavljena u vozilu iza hotela Dama Rose i eksplodirala je pored cisterne s gorivom. Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad rekao je da nijedan od promatrača nije ozlijeđen, objavila je državna televizija. "To je zločinački čin kojim se želi naštetiti ugledu Sirije" rekao je Mekdad. Točan cilj napada nije jasan jer je u tom području smješten klub časnika sirijske vojske te zgrade vladajuće stranke Baath. U blizini je i zapovjedništvo vojske sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv kojeg traje 17-mjesečna pobuna s više od 23.000 mrtvih, prema podacima nevladine udruge.

MEKA - Saudijski kralj Abdulah predložio je noću na srijedu u prigodi otvaranja izvanrednog islamskog summita u Meki posvećenog dramatičnom stanju u Siriji da se u Rijadu osnuje središte za dijalog sunita i šijita. "Predlažem da se osnuje središte za dijalog među islamskim konfesijama", rekao je saudijski monarh. Saudijska Arabija predvodi skupinu država u kojima su suniti većina, a suniti su i većina među muslimanskim vjernicima u svijetu. Saudijski prijedlog izrečen je u nazočnosti Mahmuda Ahmadinedžada, predsjednika Irana gdje su šijiti u većini i čija se zemlja protivi izbacivanje Sirije iz članstva Organizacije islamske konferencije (OIK) što je na dnevnom redu summita u Meki. Središte za međukonfesionlani dijalog u glavnome gradu Saudijske Arabije trebalo bi pomoći u "uspostavi jedinstva" među muslimanima, dodao je kralj Abdalah obraćajući se čelnicima zemalja OIK-a. Suspenziju Sirije iz članstva predložila je upravo Saudijska Arabija koja osuđuje politiku "spaljene zemlje" što je 17 mjeseci provodi sirijski režim s više od 23.000 mrtvih. Zasjedanje OIK-a, koji okuplja 57 država članica, održava se u kraljevskoj palači Al Safa u Meki, najsvetijem mjestu islama, u najsvetijoj noći mjeseca posta ramazana, tijekom koje je muslimanska sveta knjiga Kuran objavljena proroku Muhamedu.

PEKING - Kina je pozvala Japan da poštuje žrtve japanske carske agresije pošto su ranije u srijedu dvojica japanskih ministara posjetila sporno šintoističko svetište Yasukuni u Tokiju, u prigodi 67. obljetnice kapitulacije Japana. Jin Matsubara, zadužen za javnu sigurnost i Yuichiro Hata, ministar prometa, posjetili su tijekom jutra u srijedu to svetište podignuto u spomen na vojnike poginule za domovinu. Japanski nacionalisti i nostalgičari svake godine okupljaju se 15. kolovoza, na dan japanske kapitulacije 1945., nerijetko u paravojnim odorama u svetištu Yusukuni. "Glavni problem tog ratnog svetišta jest pitanje hoće li Japan biti kadar da se ispravno sučeli s istinom o svojoj imperijalnoj agresiji i da poštuje osjećaje žrtava u azijskim zemljama, pa tako i u Kini", piše kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Yusukuni je posvećen 2,5 milijuna Japanaca poginulih u ratu, a među njima i 14 ratnih zločinaca osuđenih na procesu u Tokiju nakon poraza carskog Japana. Kina i dvije Koreje oštro prosvjeduju svaki put kad neki japanski čelnik posjeti to mjesto koje je za njih simbol japanske agresije i vojne okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Zadnji premijer koji je posjetio Yasukuni bio je Junichiro Koizumi, tijekom mandata od 2001. do 2006. Kao odgovor na taj čin, Kina je zamrznula veze sa susjedom na visokoj razini.

QUITO - Ekvador je opovrgnuo izvješće koje je u utorak objavio britanski dnevnik Guardian o tome da je ta država utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assanegu odobrila azil, a ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino rekao je da tu odluku mogu donijeti samo on i predsjednik Rafael Correa. Assange se osam tjedana skriva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za silovanje. Bivši haker, koji je razbijesnio Washington 2010. kada je njegova web stranica WikiLeaks objavila tisuće tajnih američkih diplomatskih bilježaka, boji se da bi mogao biti izručen SAD-u gdje bi, kako tvrdi, mogao biti ugrožen njegov život. Ekvadorski predsjednik rekao je da bi odluka o Assangeovu zahtjevu mogla biti donesena do kraja ovog tjedna te da će se u srijedu sastati s ministrom vanjskih poslova i s njim razgovarati. No, britanski list Guardian objavio je na svojim internetskim stranicama da je azil Assangeu odobren, pozivajući se na anonimnog dužnosnika ekvadorske vlade. To je izvješće izazvalo brzu reakciju iz Ekvadora.

(Hina) xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙