FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Dovršetak isplata poticaja za 2011. godinu, početak isplate prema zahtjevima iz ove godine u siječnju 2013., zadržavanje ukupnog iznosa potpora za sljedeću godinu na razini 2012. te oslobađanje plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište, mjere su koje je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dogovorio na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore s ciljem ublažavanja šteta zbog suše. U sredstvima proračuna Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu nema onih za intervencije zbog šteta pa u tom obliku Ministarstvo neće moći pomoći, izjavio je Jakovina nakon sastanka. Međutim, naglasio je, tu su druge mjere među kojima je dovršetak isplate poticaja za 2011. godinu u sljedeća tri tjedna. Do sada je isplaćeno 2,3 milijarde kuna, a ostalo je još oko 400 milijuna kuna. Dodao je da će zahtjevi za potpore za 2012. biti obrađeni puno ranije nego do sada tako da će Ministarstvo već krajem godine imati cjelovit prikaz obveza prema poljoprivrednim proizvođačima odnosno već u siječnju 2013. bit će spremno za isplatu potpora. Istaknuo da će proračunska sredstva za potpore u poljoprivredi biti na ovogodišnjoj razini od 2,7 milijardi kuna. Pored toga, kazao je, s Ministarstvom financija usuglašena je mjera oslobađanja plaćanja naknade zakupa i koncesije za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države te će ta mjera kao odluka biti poslana u Vladinu proceduru.

KRČKI MOST - Oko 200 radnika Dina Petrokemije iz Omišlja danas su kod Krčkog mosta prosvjedovali zbog stanja u toj tvrtki te na jedan sat zapriječili promet vozila u oba smjera. Promet su od 14 do 15 sati zaustavili na pješačkom prijelazu na kopnu nedaleko mosta. Radnici su prosvjedom, kako su isticali, ukazivali na teško stanje tvrtke, na ugroženu sigurnost, na osobne probleme koji su uzrokovani neisplatom već devet plaća, na to da su fizički i psihički iscrpljeni. Kako je dogovoreno na skupu, radnici neće sutra napustiti pogone, nego će sljedećeg tjedna na skupu radnika glasovati o tome. S upravom je dogovoreno da će im biti osiguran prijevoz i obrok. Dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević kazao je da radnici ne vjeruju najavama da bi im plaće mogle biti isplaćene sljedećeg tjedna. Naveo je da se na skup nisu odazvali predsjednik Uprave Diokija Leo Dolezil, predstavnici ulagača i resornih ministarstva, kazavši da ih "može biti sram jer nisu stali pred ljude koji devet mjeseci gladuju". Podsjetio je da je ministar financija Slavko Linić prije nekoliko dana ustvrdio da je to ministarstvo učinilo sve da se posao s inozemnim ulagačem ostvari i da sada sve ovisi o strpljenju radnika, dodavši da se sve to događa kasno i da radnici više ne mogu čekati i raditi bez plaća.

STARI GRAD - Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u Starom Gradu na Hvaru najavio mogućnost početka gospodarskog oporavka u Hrvatskoj sljedeće godine. "Kriza je velika, duboka i svjetska i sigurno će trajati još nekoliko godina, ali mi vjerujemo u početak našeg oporavka sljedeće godine", rekao je Milanović na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća kojom je obilježen zaštitnik toga grada sveti Rok, dodajući da Vlada "realno vjeruje u jednu manju stopu rasta". Premijer Milanović priliku Hrvatske vidi u turizmu, poljoprivredi, lukama i energetici te znanju. Turizam, naglasio je, pruža mogućnost da život, pogotovo na otocima, dostigne standard zemalja zapadne Europe, te da se i razvojem poljoprivrede na otocima treba nastojati produžiti sezona s dva na pet mjeseci pri čemu bi se domaći proizvodi prodavali turistima, ali i izvozili. Premijer je također rekao kako je posao Vlade kojoj je na čelu da vodi unutarnju politiku, osluškuje probleme i traži rješenja, ali "ne da idemo okolo s vrećom novca koji nije naš nego je novac svih građana Hrvatske i da ga dijelimo svojim prijateljima, stranačkim kolegama, drugovima i drugaricama". "Tako Hrvatska neće funkcionirati dok sam ja predsjednik Vlade, a je li prije tako funkcionirala - ne znam, jer predsjednik Vlade sam osam mjeseci", kazao je Milanović.

ZAGREB - Uz redovni promet od šest milijuna kuna na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren rast vijednosti dioničkih indeksa - Crobex je porastao za 0,45 posto, na 1.701,12 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 povećan za 0,67 posto, na 926,30 bodova. Danas nije bilo niti jedne dionice s milijunskim prometom. Najveći promet, od 936 tisuća kuna, imala je dionica Valamar Adria Holdinga, kojoj je cijena porasla za 2,15 posto, na 98 kuna. Sa prometom od od 908 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, a cijena joj je povećana za 0,91 posto, na 206,87 kuna. Dionica Ine imala je 791 tisuću kuna prometa, uz rast cijene za 1,66 posto, na 4.100 kuna. Visok rast cijene, za 10 posto, zabilježila je dionica HUP-a Zagreb, na 1.056 kuna, uz promet od 569 tisuća kuna. Dionici Belja, koja je imala 458,9 tisuća kuna prometa, cijena je pak pala za 1,15 posto, na 85 kuna. Dionica Leda zabilježila je rast cijene za 4,47 posto, na 5.590 kuna, s prometom od 257 tisuća kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙