FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguć pozitivni predznak Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Uoči sutrašnjeg blagdana, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje, a uz vjerojatni nastavak slabog obujma trgovanja indeksi bi mogli imati pozitivni predznak, ponajviše zbog dobrog raspoloženja na europskim burzama, potaknutog najnovijim podacima o njemačkom i francuskom gospodarstvu.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,33 posto, na 1.689 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 920 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,86 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u petak. To je ujedno najmanji dnevni dionički promet od 28. lipnja, kada je iznosio 3,07 milijuna kuna.

„Crobexi bi danas mogli imati pozitivni predznak, ponajviše zbog dobrog raspoloženja na europskim burzama potaknutog najnovijim podacima iz njemačkog i francuskog gospodarstva“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Njemačko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo je blagi rast aktivnosti, dok je francusko stagniralo, što ukazuje da ta dva najveća europska gospodarstva odolijevaju recesiji, dok je većina europskih država podlegla dužničkoj krizi.

Terminski indeksi jutros najavljuju rast cijena dionica na europskim burzama.

„Ipak, ostaje za vidjeti kako će se stvari razvijati u budućnosti, s obzirom da je najmanje sedam europskih država u recesiji, a njemačko gospodarstvo je uvelike izvozno-orijentirano“, navodi Bešević Vlajo.

Kako dodaje, investitori kasnije iščekuju objavu podatka o američkoj maloprodaji.

„Po procjenama analitičara, promet u američkoj maloprodaji u srpnju je uvećan za 0,3 posto. Ostvare li se takve procjene, bio bi to prvi rast prometa u maloprodaji u posljednja četiri mjeseca, te bi to dalo dodatni pozitivni impuls tržištima“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Na domaćem tržištu, pak, i danas očekuje vrlo mirno trgovanje, zbog sutrašnjeg blagdana Velike gospe, i općenito vrhunca sezone ljetnih godišnjih odmora.

„Tržište je zaista je vrlo tiho i mirno, pogotovo nakon što je završila sezona objava financijskih izvješća kompanija. Po preliminarnim podacima iz financijskih izvješća, ukupni prihod kompanija čije su dionice sadržane u Crobexu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u prosjeku je porastao 7,74 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, operativna dobit im je u prosjeku smanjena za više od 15 posto, a neto dobit za 17 posto. Ponajviše zbog takvih, prilično volatilnih podataka, a djelomično i zbog slabog obujma trgovanja, tržište nije znatnije reagiralo na objavu financijskih izvješća“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙