FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukobi oko južnoafričkog rudnika platine: Devet mrtvih

Autor: ztre
JOHANNESBURG, 13. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Najmanje devetero ljudi, uključivo dvojicu policajaca, poginulo je u sukobu između sindikalista kod južnoafričkog rudnika platine kojim upravlja treći proizvođač platine na svijetu Lonmin.

Lonmin je objavio da je situacija kod rudnika Western Platinum, 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga, "eksplozivna". Tvornica radi smanjenim kapacitetom i pod jakom je policijskom zaštitom.

Policija je objavila da su dvojica policajaca preminula nakon napada mačetom u blizini rudnika, dok je jedan policajac teško ozlijeđen.

Nasilje je izbilo zbog borbe za članove između dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i sve popularnijeg Udruženja rudara i građevinara.

U sličnom nasilju u siječnju, zbog kojeg je šest tjedana bio zatvoren najveći rudnik platine na svijetu, koji vodi Impala Platinum, poginulo je troje ljudi.

Sektor platine pogođen je padom cijena na svjetskom tržištu i sindikalnim nasiljem u Južnoj Africi, u kojoj se nalazi 80 posto poznatih svjetskih rezervi tog dragocjenog metala.

(Hina) xzt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙