FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KLAGENFURT/ZAGREB - Austrijska banka Hypo Alpe-Adria-Bank International izvijestila je u ponedjeljak da je prodala neizravni vlasnički udio u šibenskoj tvornici valjanih proizvoda TLM-TVP austrijskom poduzeću Euris. Iz austrijske banke navode da su ugovori potpisani i zaključeni ovih dana u Austriji i Hrvatskoj. Euris je trenutno najveći i najvažniji klijent TLM-TVP-a, a bavi se kupnjom i prodajom aluminija, ističe se u priopćenju. Sjedište mu je u Beču, a njegovi su vlasnici Marko i Loran Pejčinoski. Aktualnom je transakcijom Euris postao vlasnik 84 posto udjela u hrvatskom poduzeću. Vrijednost transakcije nije navedena. U banci nazivaju novog kupca ulagačem iz branše koji će se u hrvatskom poduzeću angažirati na dulji rok i "osigurati mu strategiju koja će biti u interesu TLM-TVP-a, njegovih radnika, klijenata, dobavljača i cijele regije".

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas je održan sastanak predstavnika tvrtke Çalişkan i njihovih odvjetnika s predstavnicima Diokija, Dine i mnistarstava gospodarstva i financija. Na sastanku su razjašnjeni međusobni odnosi i obveze države koja vodi brigu oko osiguranja pet milijuna eura za isplatu prve dvije plaće radnicima Dine i Diokija, priopćeno je iz vladinih Odnosa s javnošću. Država se obvezala na aktivno sudjelovanje oko nagodbe vjerovnika bankarskog sektora, državnih poduzeća i Porezne uprave te oko financijskog restrukturiranja Dine. Predstavnici Diokija, Dine i tvrtke Çalişkan na odvojenom će sastanku precizirati svoje odnose u postupku kupoprodaje Dine. Kad njihov dogovor bude postignut, bit će uplaćen i novac za plaće radnicima, navodi se u priopćenju.

RIJEKA - Radnici Dina Petrokemije održat će jednosatni skup upozorenja u četvrtak, 16. kolovoza, u 14 sati na Krčkom mostu, a od najavljenog skupa će odustati samo ako im se isplate plaće, izjavio je danas dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević. Radnici će na skupu odlučiti o blokadi prometa tijekom skupa, a najavit će i napuštanje postrojenja Dine u petak, 17. kolovoza, u 18 sati, kazao je. Po riječima Mihaljevića, danas je održan sastanak izvršnog odbora sindikata, a njegovi članovi i radnici odlučili su o održavanju skupa upozorenja, ne htijući čekati rezultate današnjeg sastanka ministra financija Slavka Linića i predstavnika turske tvrtke Caliskan, investitora u Dina Petrokemiju. Mihaljević je istaknuo da će se odluka o skupu upozorenja provesti bez obzira na rezultat tog sastanka te da će skup otkazati samo ako se radnicima isplate plaće. Posljednje plaće u Dini, tj. oko trećina mjesečne plaće isplaćena je za prosinac prošle godine. Mihaljević je upozorio da će radnici, ako ih bilo tko pokuša spriječiti da održe skup upozorenja, odmah napustiti postrojenja u kojima se, kako je kazao, nalazi ukupno oko 900 tona kemikalija.

ZAGREB - U državnoj upravi krajem u srpnju je bilo 63.838 zaposlenih, što je 709 više zaposlenih nego u ožujku ove godine, objavili su danas iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pozivajući se na podatke Ministarstva uprave. Sindikat upozorava da podaci koje je dobio od resornog ministarstva u ožujku i srpnju ne pokazuju smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi te da se nastavlja trend sklapanja ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga za poslove koje u državnim tijelima mogu obavljati samo državni službenici. Ministarstvo uprave Sindikatu je 13. ožujka dostavilo podatak o 63.129 državnih službenika i namještenika, koji je za 709 zaposlenih manji od 63.838 zaposlenih u državnoj upravi na dan 27. srpnja, prema podacima istog državnog tijela. Na određeno vrijeme zaposlen je 1.451 državni službenik i 67 namještenika. Tijekom ove godine sklopljeno je 1.827 ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga. Pritom iz SDLSN-a navode da se kod 527 ugovora krše odredbe Zakona o državnim službenicima koje reguliraju koji se poslovi mogu povjeriti vanjskim pružateljima usluga. Svi ovi podaci, kažu u tom sindikatu, objašnjavaju razloge zbog kojih je gotovo sav teret proračunskih ušteda prebačen s područja racionalizacije organizacije rada državnih tijela na leđa samih zaposlenika i to kroz smanjenje njihovih materijalnih prava.

ZAGREB - Već više od dvije godine u Hrvatskoj je primjetan izostanak realnog prirasta stambenih kredita, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Za sektor stanogradnje u Hrvatskoj se bilježi stagnacija zaduživanja pod utjecajem vrlo niske potražnje, koja je, unatoč olakšanoj dostupnosti stambenih nekretnina, uvjetovana smanjenjem realnih dohodaka i povećanom neizvjesnosti na tržištu rada, napominju analitičari hrvatske središnje banke u publikaciji "Financijska stabilnost". Ističu kako je već više od dvije godine primjetan izostanak realnog prirasta stambenih kredita, čemu pridonosi i ponovni rast kamatnih stopa te razmjerno sporo smanjivanje cijena stambenih nekretnina. Tako su cijene stambenih nekretnina u posljednjem tromjesečju 2011. pale za 2,1 posto na godišnjoj razini, pa je kumulativno smanjenje u odnosu na pretkrizni vrhunac razine cijena iznosi 13,2 posto.

ZAGREB - U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom ove godine novouključene su 18.483 nezaposlene osobe, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje na svojim web stranicama. Od toga ih je najviše uključeno u programe javnih radova - 11.311 osoba ili 61,2 posto. U programe potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje novouključeno je 2.709 osoba (14,7 posto), u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnoga odnosa 2.502 osobe (13,5 posto), obrazovanje nezaposlenih 1.689 osoba (9,1 posto), potpore za očuvanje radnih mjesta 170 osoba (0,9 posto) te u potpore za usavršavanje 102 osobe (0,6 posto). Od toga je Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja obuhvaćeno 17.980 osoba, Nacionalnim programom za Rome 450 osoba, a programima obrazovanja nezaposlenih financiranim iz drugih izvora 53 osobe.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci u željezničkom, cestovnom, pomorskom i zračnom prijevozu prevezeno ukupno 46,06 milijuna putnika, što je 28,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, pri čemu je na visinu iskazanog pada imalo utjecaja ukidanje sufinanciranje besplatnog prijevoza u Gradu Zagrebu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Najviše putnika prevezeno je cestovnim prijevozom, njih 26,65 milijuna, što je jedan posto manje. U prvih šest mjeseci željeznicom je prevezeno 14,05 milijuna putnika, što je 56,3 posto manje u odnosu na prvo lanjsko polugodište, na što je utjecalo ukidanje sufinanciranje besplatnog prijevoza u Gradu Zagrebu, od 1. srpnja 2011. Posljedica toga je promjena u metodi obračuna broja putnika u unutarnjem prijevozu. Broj putnika u pomorskom i obalnom prijevozu pao je u prvih šest mjeseci na godišnjoj razini za 1,1 posto, na 4,49 milijuna, a u zračnom prijevozu smanjen je za 4,7 posto, na 853 tisuće.

ZAGREB - Izrazito niski redovni promet, od samo 3,8 milijuna kuna, te pad dioničkih indeksa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi, Crobex je smanjen za 0,33 posto, na 1.689,15 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 920,52 boda. Niti jedna dionica nije imala milijunski promet. Najviše, 744,3 tisuće kuna, ostvareno je trgovanjem dionicama HT-a kojima je cijena porasla za 0,20 posto, na 205 kuna. Promet dionicom AD Plastika iznosio je 300,8 tisuća kuna, a cijena im je pala za 1,27 posto, na 107,02 kune. Po prometu slijede dionice Belja sa 297,9 tisuća kuna i padom cijene od 1,36 posto, na 84,44 kune. Dionica Ine prodano za 282,3 tisuće kuna, s rastom cijene od 0,87 posto, na 4.045 kuna. Dionicama Diokija danas se trgovalo za 269,4 tisuće kuna, uz rast cijene od 3,90 posto, na 20 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙