FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ATENA - Grčko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni rezultati. Grčka središnja banka istodobno je revidirala podatak za prvo tromjesečje, koji sada pokazuje pad za 6,5 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 6,2 posto. U cijeloj 2012. gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 4,5 posto, nakon 6,9-postotnog pada u 2011., procjenjuju u središnjoj banci. Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka odobrili su Grčkoj dva paketa pomoći ukupne vrijednosti oko 240 milijardi eura kako bi redovno podmirivala svoje financijske obveze. Prošle su godine ujedno privatni vjerovnici pristali otpisati više od 100 milijardi eura duga, otprilike pola iznosa ukupnog duga, kako bi se spriječio grčki bankrot. Atena je istodobno pristala na oštre mjere štednje, gospodarske reforme i opsežnu privatizaciju, što se sada odražava na gospodarskoj aktivnosti. Nezaposlenost je u međuvremenu dosegnula rekordnu razinu.

SINGAPUR - Skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 sastat će se kako bi koordinirali mjere za suzbijanje naglog rasta cijena hrane, izvijestio je u ponedjeljak The Financial Times. Dužnosnici G20 održat će idućeg tjedna telekonferenciju kako bi razgovarali o tom sastanku, koji bi mogao biti održan u drugoj polovini rujna ili početkom listopada, piše FT, pozivajući se na četiri neimenovana izvora upućena u razgovore. Cijene kukuruza dosegnule su petak na Čikaškoj burzi na rekordnu razinu nakon što je američko ministarstvo poljoprivrede snizilo prognozu proizvodnje za 17 posto, dodatno potpirivši strahovanja da je svijet ponovo na rubu prehrambene krize kakva je izbila 2008. Sastanak G20 predstavljao bi prvo okupljanje Foruma za brze reakcije na krize, novoosnovanog tijela koje bi trebalo pružiti okvir visokim dužnosnicima za pravodobno reagiranje na neuobičajene prilike na međunarodnim tržištima, podsjeća FT. Forum je sastavni dio Sustava za razmjenu informacija o tržištima poljoprivrednih proizvoda koji G20 podupire a uspostavljen je prošle godine na inicijativu Francuske, podsjeća londonski list.

LJUBLJANA - Vlasnici Mercatora pripremaju međusobni konzorcijski ugovor kako bi krenuli u ponovni pokušaj prodaje dionica tog trgovačkog lanca i najveće slovenske kompanije, javili su u ponedjeljak slovenski mediji. Pozivajući se na neslužbene informacije, Slovenska tiskovna agencija (STA) navodi da su nacrt ugovora, prema kojem bi raspisali novi međunarodni natječaj za prikupljanje neobvezujućih ponuda, spremni potpisati isti akteri kao i prošle jeseni. Pivovarna Laško, koja ima 23,34 posto Mercatorovih dionica, već se složila s nacrtom konzorcijskog ugovora kojim bi se ponudila prodaja 60 posto Mercatorovih dionica. Ugovoru bi pristupili i Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria banka, Nova Kreditna banka Maribor te fondovi NFD 1 in NFD Holding. Riječ je o istim akterima koji su svoje dionice prodavali prošle jeseni, kad je najvišu neobvezujuću ponudu od 221 eura po dionici nudio hrvatski Agrokor, odustavši nakon više mjeseci od predaje ponude jer se pokazalo da bi se pregovori odužili i da realizacija posla nije izvjesna. Slovenski mediji navode da je sadašnja slovenska vlada naklonjenija stranim investicijama od prijašnje, no da još nije prihvatila strategiju upravljanja državnom imovinom.

FRANKFURT - U prvoj polovini godine dobit najveće njemačke energetske kompanije E.On više se nego utrostručila, na 3,13 milijardi eura, zahvaljujući dogovoru s ruskim Gazpromom o cijeni plina i izostanku troškova povezanih s njemačkim napuštanjem nuklearne energije. Snažan skok neto dobiti rezultat je sporazuma s ruskim plinskom divom Gazpromom o cijeni plina, navode u E.ON-u. "Nakon našeg dugoročnog ugovora s Gazpromom i onih već postignutih s drugim dobavljačima, naše je plinsko poslovanje izašlo iz faze priprema i ušlo u fazu realizacije", rekao je izvršni direktor Johannes Teyssen. U E.ON-u procjenjuju da je sporazum s Gazpromom o popustu na cijenu plina u dugoročnim ugovorima podupro njihov poslovni rezultat s 1,2 milijarde eura. Naglasili su ipak da slaba potražnja za električnom strujom u Europi pritišće stopu iskorištenosti kapaciteta, cijene i profitne marže elektrana na fosilna goriva. "Zato ćemo uložiti dodatne napore kako bismo pojačali efikasnost našeg portfelja proizvodnje energije iz konvencionalnih izvora, a namjeravamo i smanjiti troškove, povećati fleksibilnost imovine, pa i ispitati mogućnost zatvaranja pogona gdje je to potrebno", kazao je Teyssen.

MOSKVA - Gazprom Neft, peti po veličini ruski proizvođač nafte, u ponedjeljak je izvijestio da mu je neto dobit u drugom tromjesečju pala 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 30,35 milijardi rubalja (953,6 milijuna dolara), zbog pada cijena nafte i viših izvoznih dažbina. Analitičari u Reutersovom istraživanju u prosjeku su očekivali neto dobit u visini 30,32 milijarde rubalja. Analitičari ističu da je Gazprom Neft, naftni ogranak ruskog energetskog diva Gazproma, prošao bolje u razdoblju od travnja do lipnja od konkurencije zahvaljujući snažnom poslovanju prerade. Prodaja naftnih proizvoda čini čak tri četvrtine njegovih prihoda. Rosneft, najveći ruski proizvođač nafte, zabilježio je u drugom tromjesečju neočekivani gubitak u visini osam milijardi rubalja zbog slabije rublje i većih poreznih davanja.

Gazprom Neft priopćio je da su mu prihodi povećali 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 301,2 milijarde rubalja u promatranom razdoblju, zahvaljujući prodaji rafiniranih proizvoda, dok je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala 2,6 posto, na 59,6 milijardi rubalja.

BAGDAD - Irak je postao drugi proizvođač nafte među zemljama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), jer je njegova proizvodnja porasla na 3,2 milijuna barela dnevno, objavio je u nedjelju zamjenik iračkog premijera. "Proizvodnja nafte sada iznosi 3,2 milijuna barela dnevno, što je više od proizvodnje drugih zemalja poput Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta", rekao je novinarima Husein Al-Šahristani, zamjenik premijera zadužen za energiju. Irak pokušava povećati svoju proizvodnju i izvoz nafte, glavni izvor prihoda zemlje, dok je Iran pod gospodarskim sankcijama koje zahvaćaju njegov naftni sektor. Irak ima dokazane rezerve nafte od 143,1 milijardi barela nafte i 3,2 trilijuna kubnih metara prirodnog plina, među najvećima u svijetu. Najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC-a je Saudijska Arabija.

LONDON - Cijena sirove nafte poskočila je u ponedjeljak na londonskom tržištu iznad razine od 114 dolara za barel budući da su zabrinutost za opskrbu i očekivanja poticajnih mjera prevagnuli nad znakovima slabljenja potražnje. Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 1,3 dolara, na 114,25, nakon što se nakratko dosegla i najvišu razinu od 4. svibnja od 114,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni od 93,47 dolara. Opskrba sa Sjevernog mora na putu je prema rekordno niskim razinama, iranska proizvodnja ograničena je sankcijama a intenziviranje rasprave u Izraelu treba li krenuti u rat s Iranom zbog spornog nuklearnog programa istraživanja pojačava strah od poremećaja u opskrbi i s Bliskog istoka. "Tržište podupiru solidne šanse za neku vrstu intervencije radi potpore gospodarstvima. Određenu ulogu još uvijek igraju i Sjeverno more, Iran i Bliski Istok", tumači Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

TOKIO - Na azijskim burzama trgovanje je danas bilo mirno, bez znatnijih pomaka, jer novi dokazi da globalno gospodarstvo usporava rast koče rast cijena dionica, dok očekivanja novih monetarnih poticaja sprječavaju njihove veće prodaje. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks stagnirao je na 8.891 bodu. Na ostalim azijskim burzama indeksi su bilježili tek blage promjene – tako je južnokorejski burzovni indeks oslabio 0,6 posto, kao i indeks burze u Šangaju, dok je indeks australske burze ojačao 0,3 posto, a singapurske 0,2 posto. Nakon razočaravajućih prošlotjednih makroekonomskih pokazatelja iz nekoliko najvećih gospodarstva, a posebice o usporavanju izvoza Kine u srpnju, investitori će ovoga tjedna za nove smjernice čekati podatke o američkoj maloprodaji i potrošačkim cijenama, te bruto domaćem proizvodu eurozone u drugom tromjesečju. Potonji će biti objavljen u utorak, a očekuje se da će ukazati na gospodarski pad. Danas je objavljeno da je japansko gospodarstvo ojačalo u drugom tromjesečju 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙