FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pad cijena na kraju tjedna

Autor: scvi
NEW YORK, 10. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, nakon razočaravajućih kineskih pokazatelja koji potiču zabrinutost oko usporavanja rasta tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,00 sati je bio na gubitku 53 boda, a tehnološki Nasdaq 6 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4,9 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Kineski izvoz porastao je u srpnju svega 1 posto u odnosu na isti mjesec lani, znatno ispod tržišnih procjena o 8,3-postotnom rastu. Istodobno, uvoz je porastao 4,7 posto, ispod procjenjivanih 7,2 posto.

Ti podaci nadovezuju se na jučer objavljeno usporavanje inflacije na najnižu razinu u zadnjih 30 mjeseci, te najniži rast industrijske proizvodnje u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u zadnjih gotovo 3 godine.

Ujedno, ti podaci ojačali su zabrinutosti da su kineski poduzetnici snažno pogođeni usporavanje globalne potražnje, kaže Grant Lewis, iz londonske investicijske tvrtke Daiwa Capital Markets.

Od američkih makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podataka o cijenama uvoznih i izvoznih proizvoda te podaci o stanju u američkom proračunu.

I cijene dionica na europskim burzama danas su pale, nakon 5-dnevnog pozitivnog niza, jer znatno slabiji od očekivanja podaci o kineskoj vanjskotrgovinskoj razmjerni ne opravdavaju trenutne razine najvažnijih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu su između 0,28 i 0,9 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙