FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran traži tursku pomoć za hodočasnike otete u Siriji

Autor: rtom
ANKARA, 7. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Turska može odigrati veliku ulogu u oslobađanju iranskih hodočasnika otetih u subotu u Damasku zahvaljujući svojim vezama sa sirijskom oporbom, rekao je u utorak u Ankari iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi.

"Ovdje pratim sudbinu 48 Iranaca koji su išli u Siriju gdje ih je otela takozvana Sirijska nacionalna vojska", rekao je novinarima Salehi u zračnoj luci u Ankari prije sastanka s turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i naglasio "Turska ima veze s oporbom u Siriji i mislim da može igrati veliku ulogu u oslobaađanju naših hodočasnika".

Borci Slobodne sirijske vojske, koju čine dezerteri iz vojske predsjednika Bašara al-Asada i civili koji su uzeli oružje u ruke, preuzela je odgovornost za otmicu. Objavila je da su trojica njih ubijena u ponedjeljak dok je sirijska vojska bombardirala Damask.

Otmičari tvrde da taoci nisu hodočasnici već "čuvari revolucije", oružane elite Islamske Republike Iran.

Teheran optužuje Tursku i Katar za naoružavanje sirijskih ustanika i od subote traži njihovu pomoć u oslobađanju talaca.

Tuska odbacuje optužbe da naoružava sirijsku oporbu.

Iran i Turska "dvije su velike sile u regiji" i budu li djelovale zajedno "mogu zacijelo pridonijeti uspostavi mira i stabilnosti u regiji", rekao je Salehi.

Ankara podržava sirijske pobunjenike, a Tehran je saveznik al-Asadova režima i u utorak je al-Asad primio iranskog izaslanika Saida Džalilja koji mu je potvrdio potporu Teherana u borbi s onima koji žele uništiti Siriju, prenijela je agencija Sana.

Turska je dosad uspostavila izbjegličke logore za više do 45.000 Sirijaca izbjeglih od nasilja u svojoj domovini

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙