FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran potvrdio da čvrsto stoji iza Annanova plana za Siriju

Autor: vrad
TEHERAN, 10. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Iran je u utorak potvrdio da u cijelosti podupire plan međunarodnog posrednika Kofija Annana za izlazak iz sirijske krize, ocijenivši da ga treba provesti "do kraja" kako bi se stabilnost vratila u regiju.

"Od Annana očekujemo da do kraja provede svoj plan kako bi se u Siriju i u regiju vratili stabilnost i mir", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi nakon razgovora s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Annan je doputovao u Teheran radi razgovora o razvoju sirijske krize, pošto se u ponedjeljak u Damasku sastao s predsjednikom Bašarom al-Asadom, a koncem lipnja u Ženevi s Akcijskom skupinom za Siriju, koju čine stalni članovi UN-ova Vijeća sigurnosti, predstavnici zemalja Arapske lige i Turska.

Međunarodni posrednik je ponovo izrazio želju da se Iran priključi traženju rješenja za Siriju, što su Zapad i sirijska oporba dosad odbijali, optužujući Teheran da vojno podupire režim u Damasku, čiji je glavni saveznik.

"Postoji opasnost da sirijska kriza izmakne kontroli i proširi se na regiju", istaknuo je Annan na kratkoj konferenciji za novinare sa Salehijem.

U tom pogledu, "Iran može imati pozitivnu ulogu", rekao je, dodavši da će sa svoje strane nastaviti "suradnju" s iranskim čelnicima.

Salehi je pak podsjetio da je "Iran dio rješenja" za sirijsku krizu, kritizirajući zapadne i arapske zemlje da su izolirale Iran u vezi s tim pitanjem, ali ih nije imenovao. Usto je pohvalio Annana zbog "nepristranosti".

Annan je u ponedjeljak izjavio da se s Asadom dogovorio o "pristupu" koji će pomoći da se zaustavi nasilje u Siriji, bez drugih pojedinosti.

Međunarodni posrednik će se u utorak prije odlaska iz Teherana sastati s tajnikom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Saidom Džalilijem.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙