FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta upozorio je da do danas nitko nije odgovarao za ratni zločin nad civilima koji su tijekom vojno- redarstvene akcije "Oluja" izbjegli iz svojih domova u Lici i Dalmaciji, a čiju kolonu su u bosanskohercegovačkom selu Bravsko na današnji dan prije 17 godina raketirali ratni zrakoplovi Hrvatske vojske. Documenta u priopćenju navodi da su dva nadzvučna ratna zrakoplova MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 7. kolovoza 1995. oko 10 sati, 30-tak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH, napali kolonu civila koji su tijekom "Oluje" u strahu napustili svoje domove u južnoj Lici i sjevernoj Dalmaciji. U napadu je živote izgubilo devet osoba, od toga četvero djece, dok ih je 50 lakše ili teže ranjeno. Kolona se kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko nadletjela dva aviona doletjela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske. U drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno je više raketa, i tom je prilikom na mjestu poginulo devet osoba. Ističu kako su u koloni, prema izjavama svjedoka (lokalnih mještana i preživjelih izbjeglica) bili isključivo civili, a pripadnika bilo kakvih vojnih postrojbi nije bilo nigdje u blizini. Documenta naglašava da se spomenuti incident dogodio posljednjeg dana akcije "Oluja" kada više nije bilo nikakve realne prijetnje za hrvatske postrojbe, te duboko na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.

ZAGREB - Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) prevezli su jučer četiri pacijenta s Hvara i Visa u splitsku bolnicu, a jedan od njih je tijekom noći helikopterom prebačen u Zagreb, doznaje se u Državnoj upravi za zaštiti i spašavanje (DUZS). Pacijent koji je s Hvara dovezen u splitsku bolnicu, a potom vojnim helikopterom prevezen u Zagreb urugvajski je državljanin. Prijevoz iz Splita do Zračne luke Zagreb realiziran je od 1,57 do 3,23 sati, a nakon toga je pacijent do Klinike za traumatologiju prevezen vozilom hitne medicinske pomoći. Ranije je jedan pacijent na zahtjev hitne medicinske pomoći, za nešto više od 45 minuta s Visa dovezen u Split. S Hvara do splitske bolnice, također na zahtjev hitne pomoći, prevezeno još dvoje pacijenata.

VINKOVCI - Udruga građana "Naš grad" Vinkovci izvjestila je da je, unatoč brojnim protivljenjima građana Vinkovaca, započelo rušenje rodne kuće književnika Ivana Kozarca (1885.-1910.), koja se nalazi u ulici Josipa Kozarca u vinkovačkoj povijesnoj četvrti Krnjaš. Iz Udruge "Naš grad" podsjećaju kako je udruga, nakon što je "Gradska uprava Grada Vinkovaca, unatoč preporuci Ministarstva kulture, odbila proglasiti rodnu kuću hrvatskog pisca Ivana Kozarca kulturnim dobrom od lokalnog značaja", odlučila proljetos pokrenuti akciju prikupljanja potpisa za uvrštenje Kozarčeve rodne kuće na popis te je skupila preko dvije tisuće potpisa Vinkovčana protiv rušenja kuće te još 276 putem internetske peticije. Također navode kako su krajem travnja vinkovačkom Gradskom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša predali zahtjev da se rodna kuća Ivana Kozarca stavi pod hitnu zaštitu i učini sve potrebno da se spriječi daljnja devastacija, no odgovor nisu dobili. Udruga građana "Naš grad" Vinkovci protivi se namjeri vinkovačkog poduzetnika Bosiljka Stanića, koji je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi Kozarčeva rodna kuća, da na mjestu izvorne rodne kuće književnika Kozarca, nakon što ju sruši, sagradi repliku kuće u kojoj bi se nalazila spomen soba Ivana Kozarca.

ZAGREB - U zagrebačkom Ljetnom kinu Gradec, od srijede 8. kolovoza, do nedjelje 12. kolovoza, bit će prikazan ciklus španjolskog filma, u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj. U besplatnom kinu na Katarinskom trgu, s početkom u 21 sat, do kraja tjedna, bit će prikazano pet španjolskih filmova i to: "Privatni detektivi", "Stvari koje ti nisam nikad rekao", "Vrtlarev pas", "Sedam biljarskih stolova" i "Povratak u Hansalu". Kino Gradec bit će otvoreno sve do 2. rujna s programom u selekciji tvrtke KineFilm i distributera Discovery film&videa. Osim dobre suradnje sa španjolskim i izraelskim veleposlanstvima te Vukovar film festivalom, od ove godine počela je suradnja sa Zagreb Tourfilm Festivalom i Dokukinom pa će posjetitelji ljetnog kina moći vidjeti i najbolje turističke filmove te dokumentarace sa Zagrebdoxa. Bit će prikazani i filmovi o ekstremnim sportovima. U Ljetnom kinu Gradec je tijekom protekle dvije sezone prikazano više od 70 filmskih naslova koje je vidjelo više od 30.000 posjetitelja. Ove godine je za najmlađe 'sa Štrosa' u kino premješteno i malo lutkarsko kazalište LET koje svakoga tjedna, od ponedjeljka do četvrtka u 19,30 sati, svojim raznovrsnim predstavama čini program bogatijim, a na početku svake projekcije filma i ove godine se može pogledati po jedna epizoda crtanog filma, popularnog Profesora Balthazara.

ZAGREB - U Hrvatskoj se najviše na svijetu mašta o grupnom seksu koji je i u globalnim razmjerima seksualna fantazija broj jedan, pokazali su rezultati Durexova istraživanja koje je obuhvatilo preko 29 tisuća ljudi u 36 zemalja diljem svijeta. Grupni seks nije samo muška fantazija - priželjkuje ga svaka peta osoba na svijetu i čak svaki treći Hrvat ili Hrvatica, tvrde u Durexu. Prema njihovu istraživanju većina svijeta slaže se s tvrdnjom da seks blagotvorno utječe na raspoloženje. U to najviše vjeruju Grci i Mađari (82 posto), a odmah nakon njih dolaze hrvatske "seks zvijeri" jer bi, kažu u Durexu, čak četiri od pet domaćih ispitanika 'dalo ruku u vatru' da seks liječi sve. Uz to što su dobri u krevetu, Hrvati znaju i dobro izabrati partnera. Globalno gledano, tri od četiri ispitanika izjavilo je da ih njihov seksualni partner zadovoljava, dok u Lijepoj našoj čak 84 posto ispitanika nema (gotovo) nikakvih zamjerki na seksualne performanse svojih partnera među plahtama. No, čak ni najboljima ne cvjetaju uvijek ruže pa je ponekad potrebno dodatno se uskladiti s partnerom kako bismo poboljšali naš seksualni život. Hrvati i Hrvatice u najvećem broju slučajeva (49 posto) vjeruju da se razgovorom s partnerom puno toga može riješiti.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙