FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton počinje afričku turneju, posjetit će i Južni Sudan

Autor: vrad
WASHINGTON, 31. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton počinje u utorak dugu turneju po Africi, tijekom koje će posjetiti i Južni Sudan, najmlađu državu svijeta stvorenu prije godinu dana, priopćio je u ponedjeljak navečer State Department.

Clinton će u utorak otputovati u Senegal, prvu postaju jedanaestodnevnog putovanja koje će ju odvesti i u Ugandu, Keniju, Malavi i Južnoafričku Republiku, dodaje u priopćenju glasnogovornica državne tajnice Victoria Nuland. Nije isključen i posjet drugim odredištima.

Sjedinjene Države žele pridonijeti "razvoju demokratskih ustanova i gospodarskom rastu" te "promicati mir i sigurnost u Africi", po priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u lipnju strategiju za razvoj Afrike, s ciljem jačanja sigurnosti i demokracije na tom kontinentu kojemu prijete Al Kaida i kineska gospodarska ofenziva. Bijela kuća želi se usredotočiti na četiri zadaće: razvoj demokratskih ustanova, poticanje rasta i ulaganja, zalaganje za mir i sigurnost te promicanje razvoja.

Clinton koja je od preuzimanja dužnosti posjetila više od stotinu zemalja, u ovoj će prigodi doći i u Južni Sudan koji je 9. srpnja proslavio prvu godišnjicu neovisnosti.

Ondje će razgovarati s predsjednikom Salvom Kiirom kako bi "potvrdila potporu SAD-a toj zemlji i potaknula pregovore sa Sudanom radi postizanja dogovora o pitanjima sigurnosti, državljanstva i nafte", dodaje Nuland.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙