FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brkanić: načelno opravdana mjera s ograničenim dosegom

Autor: dduk
ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Računovodstveni i porezni stručnjak Vlado Brkanić iz tvrtke RRiF za Hinu je ocijenio kako je objava liste poreznih dužnika načelno dobra mjera, ali ograničena dosega jer će naknadna naplata poreza biti moguća od onih koji inače dobro stoje, a za one u problemima mogla bi ubrzati kraj.

Načelno je opravdano sve što donosi porezni red i jača porezni moral, kaže Brkanić, ali drži upitnim značajnije fiskalne učinke objave liste poreznih dužnika.

Smatra da bi učinci mogli biti postignuti kod aktivnih tvrtki bez poteškoća s likvidnošću koje iz raznih razloga imaju porezni dug. Među tim razlozima može biti nesvjesnost o dugu starijeg datuma. Pritom upozorava da mu se javljaju klijenti koji su na listi zbog duga otprije desetak godina, premda Opći porezni zakon propisuje zastaru nakon šest godina. Ti klijenti su sposobni za plaćanje, ali nisu bili ni pozivani da plate dug, kaže Brkanić.

Druga skupina tvrtki koje bi mogle generirati određeni učinak mjere po njegovom mišljenju su "savjesni, s eventualnim problemima s likvidnošću" koji čekaju naplatu svojih potraživanja iz čega će podmiriti dug.

Od onih pak s velikim dugom i koji su inače u poslovnom glibu teško je očekivati naplatu. Objava liste za njih može značiti ubrzani put k stečaju, ako se Porezna uprava kao vjerovnik na to odluči, kaže Brkanić.

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana i prelaze određene iznose, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Objava popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙