FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski trgovinski manjak smanjen; ključni sektori proizvodnje pod pritiskom

Autor: vmom
PARIZ, 6. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Francuski trgovinski manjak u svibnju je neočekivano snažno smanjen, na 5,3 milijarde eura, ponajprije zbog pada cijena nafte, no proizvođači i dalje muku muče s konkurentnošću na izvoznim tržištima, pokazuju u petak najnoviji pokazatelji carinske uprave.

Francuski uvoz je bio uglavnom stabilan u svibnju, u visini 42,8 milijardi eura, iako je pad cijene nafte smanjio vrijednost uvoza nafte, energije i rudarskih proizvoda za nekih 600 milijuna eura, objavila je carinska uprava.

Izvoz je istodobno blago uvećan, dosegnuvši 37,4 milijarde eura, s 37 milijardi u travnju, zbog zaključivanja ugovora o isporuci vlakova i brodova u obje Amerike, što je nadoknadilo pad prodaje Airbusa u Aziji. Solidni rezultati u slučaju farmaceutskih i luksuznih roba također su pomogli nadoknaditi tvrdokornu slabost izvoza automobila i industrijskih strojeva.

"Novi pokazatelji potvrđuju da je stanje naše vanjske trgovine veoma oslabjelo nakon prošlog desetljeća", kazala je ministrica trgovine Nicole Bricq, dodajući da će vlada insistirati na postrožavanju EU propisa kako bi se stvorili jednaki uvjeti na području zaštite okoliša u odnosu na tržišta u nastajanju.

"Ne možemo prihvatiti realni pad našeg tržišnog udjela za 19,4 posto u proteklih pet godina", istaknula je.

Takvi podaci mogli bi biti izazov novoj socijalističkoj vladi i predsjedniku Hollandeu, koji je obećao da će okončati nepopustljivo propadanje industrije, uzrok gašenja 750.000 radnih mjesta u proizvodnji u proteklom desetljeću.

Hollande je kazao da namjerava podići konkurentnost francuske industrije kroz povećana ulaganja u istraživanje i razvoj i povećanje kreditiranja malih i srednjih tvrtki. Ekonomisti pak kažu da bi mogle proći godine prije no što se osjete prvi učinci takvih mjera.

Najnoviji podaci o vanjskoj trgovini pokazuju da ključni sektori, poput automobilskog, ostaju pod pritiskom, a to zorno ilustrira PSA Peugeot Citroen. Taj drugi najveći proizvođač automobila u Europi izvijestio je o padu isporuka za 13 posto u prvoj polovini godine, ukazujući na osjetan pad potražnje zbog dužničke krize. Peugeot se sprema na rezove koji bi mogli uključivati zatvaranje tisuća radnih mjesta i gašenje proizvodnje u njegovoj tvornici u Aulnayu nedaleko Pariza. Socijalisti razmatraju mogućnost opetovanog posezanja za državnom pomoći automobilskom sektoru i pozivaju tvrtke da ne zatvaraju tvornice.

Vanjskotrgovinski podaci također svjedoče o rastu francuskog izvoza u posrnula gospodarstva na jugu Europe, poput Italije i Španjolske, dok je izvoz smanjen u snažnije partnere u eurozoni Njemačku i Belgiju.

Problemi nove vlade očituju se i u najnovijim podacima o stanju proračuna. U prvih pet mjeseci manjak je porastao na 69,6 milijardi eura, što je povećanje za 1,2 milijardi eura na godišnjoj razini, s obzirom da su pali prihodi od korporativnog poreza.

Prema najnovijim podacima, prihodi od poreza na dodanu vrijednost (PDV) i poreza na dohodak uvećani su, dok su od poreza na dobit smanjeni za pet posto, na 7,6 milijardi eura.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙