FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Skupština ŽZH o reviziji braniteljskih prava

Autor: zkre
MOSTAR, 18. srpnja 2012. (Hina) - Skupština Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) zatražila je od vlasti u Federaciji BiH da promijene način revizije prava branitelja i stradalnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) smatrajući da se odvija na štetu Hrvata u BiH.

"Očekujemo od predstavnika federalnih vlasti, zakonodavne i izvršne, da proces revizije braniteljskih prava dovedu u zakonske okvire i političkom voljom otklone nedostatke postojećih zakona kroz izmjene i dopune zakona", navodi se u zaključcima Skupštine ŽZH-a objavljenima u srijedu.

Pojašnjava se da se proces revizije članstva i stradanja branitelja odvija na temelju nezakonite i protuustavne uredbe Vlade FBiH. Spornim se ocjenjuje što inspektorat Federalnog ministarstva branitelja krivotvori povijest i pripadnicima HVO-a, bivšim zatočenicima u bošnjačkim logorima, oduzima status logoraša i mijenja potvrde o okolnostima stradavanja.

U zaključcima se dodaje da je ministar branitelja Zukan Helez uspostavio revizijske timove suprotno odredbama zakona o provođenju nadzora zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite te da određeni revizijski timovi obavljaju revizije samo na štetu Hrvata.

"U ovom slučaju je federalni ministar samovoljno uspostavio sva tijela za provedbu revizije, pri tome ne poštujući odredbe zakona i to od sebi lojalnih povjerljivih kadrova, izravnih sudionika zlostavljanja pripadnika HVO-a u muslimanskim logorima", navodi skupština ŽZH-a.

Podsjeća se da je tijekom rata u BiH poginulo 7.500 hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a, a više desetaka tisuća je bilo ranjeno.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙