FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

DUBROVNIK - U izjavi o položaju Dubrovačko-neretvanske županije, jednoglasno prihvaćenoj na sastanku na kojem su bili predstavnici te županije, gradova i općina, političkih stranka, obrazovnih institucija, udruga civilnog društva i branitelja, navodi se kako bi trebalo odustati od ratifikacije ugovora o granici s BiH kod Neuma. Kako se navodi u izjavi, treba inzistirati na argumentima dubrovačkih stručnjaka da su Veliki i Mali škoj i vrh Kleka hrvatski teritorij te postići trajno razgraničenje s Crnom Gorom kod Prevlake crtom sredine u moru. Tema današnjeg sastaka u Dubrovniku bio je gospodarski, prometni, regionalni i geostrateški položaj Dubrovačko-neretvanske županije u Republici Hrvatskoj. U prihvaćenoj izjavi o položaju Dubrovačko-neretvanske županije među ostalim stoji da ta županija u odnosu prema cjelini Hrvatske ima poseban zemljopisni, gospodarski, prometni i geostrateški položaj.

ZAGREB - Vlada je najavila otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, no zadužila je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja, što će biti i pokrenuto vrlo brzo, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog novog TKU za javne službenike sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, kazao je Mrsić u izjavi novinarima.

OSIJEK - Zbog teškog stanja u gospodarstvu, posebno u poljoprivredi od koje živi velik broj stanovnika Baranje, u posljednje vrijeme Baranja ima sve manje stanovnika, istaknuto je na konferenciji za novinare Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije. Po riječima Branka Peka, predsjednika, prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dodatno upozorava državne institucije da nije dobar pristup, jer "taj Zakon pogoduje velikim proizvođačima, a predstavlja daljnji korak gušenja malih poljoprivrednih gospodarstava".

ZAGREB - U Rafineriji nafte Sisak, u subotu 28. srpnja primijećeno je propuštanje na cjevovodu FCC postrojenja te se odmah pristupilo aktivnostima obustave, priopćeno je jučer iz INA-e. Ističu da je proces bio pod strogim nadzorom, bez požara, no uz pojave pare i buke te dodaju da niti u jednom trenutku sigurnost građana nije bila ugrožena.

PULA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin izjavio je kako njegov subotnji sastanak s bivšim članovima IDS-a ne znači da se, kako je rekao, "nekome nešto radi iza leđa". "To su obična podmetanja, nikome se ne radi ništa iza leđa. Prava je istina da je IDS izgubio previše ljudi, a vrh stranke mora konačno shvatiti da jedan čovjek ne može biti uvijek u pravu i da se Istrom ne može upravljati na daljinski", izjavio je Kajin za Hinu. Potvrdio je kako se u subotu navečer u blizini Poreča sastao s bivšim IDS-ovcima, među kojima su bili bivši župan Stevo Žufić, bivši saborski zastupnici Dino Debeljuh i Ivan Herak, bivši županijski pročelnik Marino Folo te Mario Blečić i Milan Uljančić, koji su među osnivačima IDS-a.

VELI LOŠINJ - Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora priopćio je kako prema sredozemnoj medvjedici (Monachus monachus) koja se nalazi pred izumiranjem, a boravi u području Kvarnera (Istra, Lošinj, Cres) pojedinci zbog neukosti, neinformiranosti ili ignorirajući upozorenja i zakonsku zaštitu ove vrste, prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom životinji prilaze ili je proganjaju na moru. Plavi svijet podsjeća kako je jedan od ekstremnijih primjera uznemiravanja i zlostavljanja sredozemne medvjedice zabilježen na snimci Yutube, gdje skupina od četiri muškarca na plaži okružuje sredozemnu medvjedicu te joj prilazi na svega metar udaljenosti. "Životinju prskaju morem, nakon čega ona bježi s obale", ističe se u priopćenju i dodaje kako se na snimci vidi da i drugi ljudi pokušavaju pratiti životinju.

ZADAR - Vatrogasni operativni centar (VOC) Zadar zaprimio je u 14,06 sati dojavu o požaru u Bilišanima, priopćili su zadarski vatrogasci. Vatrogasci navode kako su na terenu djelatnici JVP Zadar, DVD Obrovac i DVD Pridraga te dodaju kako su zbog nepristupačnosti terena u pomoć pozvane i zračne snage. VOC podsjeća i kako je u 16.50 sati zaprimljena dojava o požaru u Malovanu te da su trenutno na na terenu djelatnici JVP Gračac

ZAGREB - Požar na području Seget Vranjica kod Trogira, za kojeg je Vatrogasni operativni centar Split primio dojavu u 13,30 sati, lokaliziran je u 15,15 sati, a izgorjelo oko pola hektara šume, priopćila je Država uprava za zaštitu i spašavanje. Požar je gasilo šest vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz DVD-a Seget Vranjica i Trogira te helikopter s uređajem za gašenje.

POREČ - Požar u Tarskoj vali koji je buknuo oko 12 sati lokaliziran je nakon pola sata, a izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, doznaje se u porečkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi čiji pripadnici i dalje nadziru teren. Budući da je vatra u jednom trenutku stigla do županijske ceste Poreč-Tar-Novigrad, porečka prometna policija tu je cestu zatvorila od 12,20 do 14,40 sati, što je uzrokovalo veliku gužvu i kolone, a vozila su preusmjeravana na Istarski ipsilon. U gašenju požara sudjelovalo je tridesetak porečkih vatrogasaca sa šest vozila te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva iz Tara i Kaštelira.

DUBROVNIK - U sklopu Glazbenoga programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara, sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio gudački kvartet Porin i gosti mezosopranistica Martina Gojčeta Silić te pijanistica Mia Elezović. Na koncertu su izveli djela Ive Mačeka te Cesara Francka.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙