FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korisnici Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija" iz Vinkovaca na terpijskom jahanju

Autor: zdra
VINKOVCI, 30. srpnja 2012. (Hina) - Korisnici Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija" u Vinkovcima, njih 24-ero, sudjelovalo je ove godine u proljetno-ljetnom ciklusu terapijskog jahanja koji u toj ustanovi u sklopu skrbi o osobama s tjelesnim i mentalnim oštećenjima sedmu godinu provodi vinkovački Konjički klub "Satir", rečeno je na konferenciji za novinare u tom centru.

Govoreći o važnosti terapijskog jahanja za osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, ravnateljica Centra "Mala Terezija" Janja Mišić-Rudelić rekla je kako su u program terapijskog jahanja uključena djeca s cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, mišićnom distrofijom, traumatskim ozljedama mozga, mentalnom retardacijom, smetnjama vida i sluha, emocionalnim teškoćama i teškoćama u učenju.

"Kada nakon terapijskog jahanja naši fizioterapeuti provode s korisnicima fizikalne vježbe, rezultati su mnogo bolji nego prije jahanja", rekla je Janja Mišić-Rudelić i dodala kako se ne smije zanemariti ni psihosocijalni efekt jer je svaki dolazak konja u taj centar veliku radost za korisnike, što utječe na njihovu bržu socijalizaciju.

Također je najavila da je Centar "Mala Terezija" sa Županijskom razvojnom agencijom "Hrast" za novac iz fondova Europske unije (EU) kandidirao projekt rane intervencije, u sklopu kojega je i terapijsko jahanje, kako bi se povećao broj termina te omogućilo terapijsko jahanje i korisnicima iz lokalne zajednice.

Predsjednik Konjičkog kluba "Satir" Ante Lovrić najavio je za polovicu rujna početak jesenskog ciklusa terapijskog jahanja u Centru "Mala Terezija", pri čemu je upozorio na "potrebu izgradnje natkrivališta iznad rampe za pojahivanje, čijom se uporabom znatno olakšava smještanje težih invalida na leđa konja", a to bi omogućilo terapijsko jahanje i po lošem vremenu.

Po njegovim riječima, u program terapijskog jahanja "Satira", jedine udruge na području Vukovarsko-srijemske županije koja ima odobrenje da se bavi tim oblikom zdravstvene skrbi, uključeno je u županiji oko 40 korisnika.

Na konferenciji za novinare bili su i zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Tomislav Šarić i pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Blanka Pripužić, koji su poduprli nastavak terapijskog jahanja u Centru "Mala Terezija" ističući kako su grad i županija spremni poduprijeti izgradnju natkrivališta.

Centar za rehabilitaciju "Mala Terezija" obavlja djelatnost socijalne skrbi radi kvalitetnijeg života osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima. Centar trenutačno skrbi za 70 osoba na stalnom boravku i za 40 korisnika na dnevnom i poludnevnom boravku.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙