FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila žetva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Autor: zdra
VINKOVCI, 13. srpnja 2012.(Hina) - Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji završila je žetva pšenice, ječma i uljane repice uz zadovoljavajuće prosječne prinose, koji su ipak, kod pšenice i ječma, manji od višegodišnjih prosječnih prinosa tih kultura, izvijestio je županijski Upravni odjel za poljoprivredu.

Prosječni prinosi pšenice iznosili su od 5,2 pa do 7,3 tone po hektaru, dok se ukupne površine pod kojima se nalazila pšenica procjenjuju između 30.000 i 40.000 hektara poljoprivrednih površina.

Prosječni parametri kakvoće zrna pšenice su podjednaki na cijelom prostoru županije i u pravilu su iznad kakvoće koja se postiže duži niz godina. Prosječna vlaga iznosila je 11,45, sadržaj primjesa 7,3, a hektolitarska težina 81,78 posto. Sadržaj proteina, koji ne smije biti manji od 11,5 iznosio je 12,27 posto, a glutena koji ne smije biti manji od 22, 24,4 posto.

Ovogodišnja žetva je zadovoljavajuća, svi pokazatelji osim kod uljane repice govore o dobrim prinosima i kakvoći, navode iz županijskog odjela za poljoprivredu dodajući kako su prosječni prinosi uljane repice iznosili od 1,5 pa do 2 tone po hektaru, a kako su zasijane površine dvostruko manje od prošlogodišnjih kada je uljanom repicom bilo zasijano 1,8 hektara i višestruko manje od višegodišnjih prosjeka, ukupni prinosi repice su znatno manji.

Prosječni prinosi ječma su od 4,9 pa do 6,4 tone po hektaru, a zasijane površine na razini višegodišnjih prosjeka koji iznose od 3,2 do 4,2 hektara poljoprivrednih površina, navodi se uz napomenu kako su na prinose ječma znatno utjecale nepovoljne vremenske prilike.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙