FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Velike uštede za novi stand by aranžman s MMF-om

Autor: zkre
MOSTAR, 25. srpnja 2012. (Hina) - Vlasti BiH morat će provesti velike uštede, posebno u entitetima, kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio novi stand by aranžman vrijedan 500 milijuna dolara, što će uključivati smanjenje plaća u Federaciji BiH i manje proračunsko izdvajanje za Zavod mirovinskog osiguranja u Republici Srpskoj.

Kako je u utorak objavio "Dnevni avaz" predstavljajući pismo namjere što su ga prihvatile vlasti BiH na sastanku s predstavnicima MMF-a prošloga tjedna, naveden je čitav niz mjera štednje i reformskih propisa koje je potrebno donijeti do rujna kada će Odbor direktora MMF-a odlučiti o dvogodišnjem stand by aranžmanu.

Precizira se, među ostalim, da će Vlada u Federaciji BiH morati svojim mjerama uštedjeti osam milijuna konvertibilnih maraka (oko 4 milijuna eura) na plaćama i naknadama zaposlenih. "To će postići smanjenjem osnovice za obračun plaća i naknada koji će se zadržati tijekom cijele 2012. godine", navodi se u pismu.

Dodaje se da će se uvesti moratorij na isplatu naknada za rad u povjerenstvima i prekovremeni rad te da će se primijeniti restriktivna politika zapošljavanja u ostatku godine. Vlasti većeg entiteta obvezale su se i da će smanjiti poticaje za deset milijuna maraka te ubrzati reviziju korisnika braniteljskih prava.

I vlasti u RS-u će zamrznuti zapošljavanje do kraja godine. Predviđene su uštede veće od 30 milijuna maraka. MMF inzistira i na postupnom povećanju trošarina na duhanske proizvode kako bi se taj iznos uskladio sa zemljama članicama Europske unije.

MMF je najavio odobravanje zajma od 500 milijuna dolara vlastima BiH zbog velikog deficita u proračunima dvaju entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙