FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH blizu sklapanja novog stand-by aranžmana s MMF-om

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. srpnja 2012.(Hina) - Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) blizu su postizanja konačnog dogovora o novom stand-by aranžmanu s tom novčarskom institucijom, potvrđeno je u četvrtak iz Vijeća ministara BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako je na sastanku predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande te državnog i entitetskih ministara financija s predstavnicima MMF-a, održanom protekle noći, usuglašen najveći broj pitanja nužnih za potpisivanje pisma namjere o zaključivanju novog stand-by aranžmana.

Izaslanstvo MMF-a će revidirani tekst pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća BiH do kraja ovog tjedna.

Ako se postigne suglasnost o predloženom tekstu pismo namjere biti će proslijeđeno na pregled i konačno odobrenje u Washington.

Sukladno postignutom dogovoru, novi aranžman BiH s MMF-om trajat će dvije godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu, navodi se u priopćenju.

Iznos sredstava koje bi BiH trebala dobiti po osnovi novog sporazuma s MMF-om nije potvrđen, no predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić medijima je izjavio kako bi taj entitet trebao dobiti oko 260 milijuna konvertibilnih maraka (oko 130 milijuna eura), a Federacija BiH "nešto više" od tog iznosa.

Kako se navodi u priopćenju Vijeća ministara BiH, Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obvezu usvajanja rebalansa proračuna te odluke o načinu poravnanja između Federacije BiH i Republike Srpske u svezi s prihodima od neizravnih poreza kao i provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana. U tom slučaju dvije tranše novog aranžmana bile bi isplaćene do kraja ove godine.

Iz Vijeća ministara BiH ističu kako će potpisivanje pisma namjere s MMF-om otvoriti mogućnosti za dobivanje sredstava za provedbu reformi u BiH i od Europske komisije (EK) te Svjetske banke (WB).

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙