FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBiH: Pokrenuta parlamentarna inicijativa za smjenu Budimira

Autor: zkre
MOSTAR, 24. srpnja 2012. (Hina) - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuo je u utorak inicijativu za smjenu predsjednika tog entiteta Živka Budimira, visokog dužnosnika HSP-a BiH, koji se protivi političkim promjenama po kojima bi iz vlasti bile isključene Stranka demokratske akcije i Hrvatska stranka prava BiH.

Na izvanrednoj sjednici gornjeg, nacionalno koncipiranog doma, većinom glasova je prihvaćena odluka o upućivanju zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za Budimirovu smjenu.

Kako je najavio predsjedatelj Doma naroda Radoje Vidović, zahtjev Ustavnom sudu za smjenu Budimira potpisat će dvije trećine od 57 zastupnika iz četiriju stranaka - SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i Saveza za bolju budućnost BiH.

Iako je 40 zastupnika u ponedjeljak potpisalo prethodnu suglasnost za smjenu Budimira, dvojica su u utorak odustala od toga, što je onemogućilo da se već danas podnese zahtjev Ustavnom sudu FBiH. Vidović je najavio da će se to učiniti u sljedećih nekoliko dana.

Potpredsjednik HDZ-a BiH i vođa Kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Marinko Čavara istaknuo je kako je dovoljno da jedan parlamentarni dom donese odluku o smjeni predsjednika Federacije BiH, koju onda treba potvrditi Ustavni sud Federacije BiH.

"Jasno je da više od dvije trećine izaslanika stoje iza zahtjeva za smjenom predsjednika Federacije BiH“, rekao je Čavara.

SDP BiH pokrenuo je inicijativu za izbacivanje SDA sa svih razina u vlasti zbog njihova odbijanja prijedloga državnog proračuna. Smjeni se protive i dužnosnici HSP-a BiH, čije bi mjesto u institucijama vlasti u Federaciji BiH trebali preuzeti dužnosnici iz redova dvaju HDZ-a u BiH.

(Hina) xzkre ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙