FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi pozivaju Hrvate da se registriraju za izbore u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 14. srpnja 2012. (Hina) - Bosanskohercegovački biskupi pozvali su Hrvate iz te zemlje koji su raseljeni širom svijeta da do 24. srpnja izvade osobne dokumente BiH te se registriraju kako bi mogli glasovati na predstojećim općinskim izborima sazvanim za listopad ove godine.

"Biskupi pozivaju sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine, raseljene po svijetu, a posebice one koji se nalaze u Republici Hrvatskoj, koji imaju pravo i mogućnost, da se što prije, kao državljani i Bosne i Hercegovine, registriraju kod nadležnih državnih organa u Bosni i Hercegovini te preuzmu osobne dokumente", navodi se u zaključcima Biskupske konferencije BiH koje je u subotu objavila Katolička tiskovna agencija (KTA).

Biskupi su nakon dvodnevnog zasjedanja koje je jučer završilo u Banja Luci registraciju ocijenili posebno važnom jer sljedeće jeseni trebaju biti održani lokalni izbori na kojima kao birači "mogu sudjelovati samo uredno prijavljeni državljani Bosne i Hercegovine koji posjeduju osobne bosansko-hercegovačke dokumente".

Svi prognanici po odredbama Izbornog zakona BiH moraju se registrirati kako bi mogli glasovati. Rok za prijavu za glasovanje putem pošte istječe 24. srpnja. Prognanici uz presliku osobnog dokumenta s fotografijom, moraju popuniti i posebni obrazac koji se može pronaći na stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH te ga dostaviti u SIP u Sarajevu.

Pozive za registraciju ranije su uputile i druge političke stranke iz BiH. Po službenim podacima u BiH je prije rata živjelo oko 780.000 Hrvata, dok ih je po crkvenim podacima na kraju 2011. bilo oko pola milijuna.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙