FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište u ljetnoj kolotečini

Autor: scvi
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - U današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su blago ojačali, no uz i nadalje niske promete, a po dobitcima se ističu dionice Diokija i IGH.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,31 posto, na 1.697 bodova, a Crobex10 0,63 posto, na 930 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,1 milijun kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„Vratili smo se u uobičajenu ljetnu kolotečinu, nakon što je u utorak vijest o mogućem preuzimanju Ingre nakratko razbudila trgovanje. Tržište očekuje detalje o tom preuzimanju, a čekamo i skorašnji početak objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo polugodište“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

HT je danas najavio da će polugodišnje poslovne rezultate objaviti u četvrtak, 26. srpnja, a Petrokemija dan kasnije, 27. srpnja.

Dionicom HT-a do podneva je ostvaren najveći promet, 972.000 kuna. Cijena joj stagnira na 204,87 kuna.

U većem fokusu investitora ponovno je dionica Ingre. Uz promet od 576.000 kuna, cijena joj je i danas pod pritiskom dobitonosnih prodaja, drugi dan zaredom. Trenutno je u minusu 4,87 posto, na 5,47 posto.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističe dionica Diokija. Nakon jučerašnjeg skoka za 5,5 posto, danas je ojačala 14,5 posto, na 11,3 kune.

Ta tvrtka jučer je izvijestila da je zaprimila ponudu jednog strateškog investitora zainteresiranog za ulaganje i restrukturiranje grupe te da tu ponudu razmatraju samo društvo, vjerovnici i relevantne institucije.

U priopćenju iz te tvrtke ne iznose se druge pojedinosti, ni o kojem je investitoru riječ, niti u kojem bi se dijelu proizvodnja mogla pokrenuti.

Po rastu cijene još se izdvaja i dionica IGH. Cijena joj je skočila više od 6 posto, na 628 kuna.

Ta kompanija danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da je sklopila sporazum sa Zagrebačkim holdingom, kojim konačno rješava prava i obveze proistekle iz Ugovora o kupoprodaji Zagrepčanke. Prema tome sporazumu, IGH ostvaruje pravo na povrat dijela uplaćene kupoprodajne cijene uvećane za kamatu, u ukupnom iznosu od 18,65 milijuna kuna.

Među gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Validusa, čija je cijena potonula za više od 22 posto, na 3,5 kuna.

Sa inozemnih burzi i danas stižu pozitivni signali. Na europskim burzama najvažniji indeksi u plusu su između 0,3 i 0,9 posto, a i američki terminski indeksi ukazuju na pozitivan početak današnjeg trgovanja an Wall Streetu.

„Na europskim burzama cijene dionica na najvišim su razinama u zadnjih dva i pol mjeseca, a i ostala najvažnija svjetska tržišta ostvaruju dobitke, ponajviše zbog solidnih poslovnih rezultata kompanija. Investitori se nadaju i novim potezima središnjih banaka u svijetu, ponajprije Feda u vezi daljnjeg popuštanja monetarne politike“, zaključuje Rinkovec.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙