FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 24. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer se čini da će Španjolska morati zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ulagače su razočarali i slabi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,79 posto, na 12.721 bod, dok je S&P 500 pao 0,89 posto, na 1.350 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 2.890 bodova.

Od samog početka trgovanja cijene su dionica bile u dubokom minusu. Dow Jones i S&P 500 indeks u jednom su trenutku zaronili gotovo 2 posto, jer je na površinu ponovno izronila europska dužnička kriza.

U fokusu je Španjolska, koja je u recesiji i koja uvodi oštre mjere štednje kako bi zauzdala proračunski manjak. Tamošnje banke posluju s golemim gubicima, pa im je odobrena pomoć iz europskih kriznih fondova, no ulagače zabrinjava prezaduženost španjolskih regija.

Svjesna toga, tamošnja je vlada je uvela program kreditiranja regija, za koji se u petak prijavila Valencia, a u ponedjeljak i Murcia. No, španjolski mediji pišu da bi još šest regija moglo zatražiti pomoć vlade kako bi podmirile svoje financijske obveze.

Zbog toga je sve izglednije da će Španjolska, kao svojedobno Grčka, Portugal i Irska, zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ne samo za banke.

Strahovanja od produbljivanja dužničke krize izazvala su skok prinosa na 10-godišnje španjolske obveznice na 7,5 posto, najvišu razinu od uvođenja eura i znatno iznad razine koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja.

To je, pak, izazvalo oštar pad tečaja eura, pa je prema dolaru zaronio na najnižu razinu u dvije, a prema jenu u gotovo 12 godina.

Oštro je, gotovo 3 posto, pala i cijene dionica McDonald'sa jer su poslovni rezultati tog lanca restorana brze hrane u drugom tromjesečju bili slabiji nego što se očekivalo.

Podbacili su i kvartalni rezultati Texas Instrumentsa, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva pala 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,09 posto, na 5.533 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,18 posto, na 6.419 bodova, a pariški CAC 2,89 posto, na 3.101 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙