FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates: još puno posla u borbi protiv AIDS-a

Autor: bcav
WASHINGTON, 24. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Filantrop i zagovornik prevencije AIDS-a Bill Gates izjavio je u ponedjeljak da je u borbi protiv HIV/AIDS-a postignut značajan napredak, ali da je još prerano reći kako svijet dobiva bitku s tom opakom bolešću.

Američki multimilijarder je rekao da se trendovi mijenjaju i iznio podatak UN-a da je prošle godine u svijetu od AIDS-a umrlo 1,7 milijuna ljudi, za razliku od prošlogodišnjih 1,8 milijuna.

No, i dalje strašno puno ljudi umire od AIDS-a, upozorio je osnivač Microsofta u svom uredu u Washingtonu, gradu domaćinu međunarodne konferencije o AIDS-u.

"Vidimo li kraj? Ne. Imamo li sredstva koja će zaustaviti bolest? Ne", naglasio je Gates.

Po njegovim riječima, bogate nacije koje najviše ulažu u istraživanje AIDS-a i distribuciju lijekova za osam milijuna siromašnih pacijenata suočavaju se s financijskom krizom koja ugrožava financiranje.

"Sada je pravo vrijeme da AIDS bude prioritet, unatoč teškoćama kroz koje prolaze", rekao je Gates.

Prema UN-u, u prevenciju i liječenje AIDS-a prošle je godine utrošeno 16,8 milijardi dolara, od čeka 8,2 osiguravaju bogati međunarodni izvori, uključujući SAD koji je donirao gotovo polovicu toga iznosa.

Zaklada Billa i Melinde Gates dosad je donirala 2,5 milijardi dolara i obvezala se na dodatnih 1,4 milijarde Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙