FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignuta nagodba ARZ - Dalekovod

Autor: dsta
ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Zagrebački Dalekovod i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ) postigli su nagodbu kojom je utvrđena iznos od 90,9 milijuna kuna bez PDV-a za utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u, izvijestio je danas Dalekovod na Zagrebačkoj burzi.

Premda su ukupno utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u iznosila više, odnosno 122 milijuna kuna, Uprava Dalekovoda se po savjetu pravnih stručnjaka, koji su prognozirali dugotrajan spor, odlučila na popuštanje i prihvat nižeg iznosa vodeći se načelom vremenske preferencije novca i teške likvidnosne situacije u društvu, navode iz Dalekovoda.

Nakon sklopljenog Sporazuma o rješavanju sporova kojim je imenovan miritelj, te nakon provedenog postupka pregovaranja i obostranog popuštanja, Autocesta Rijeka-Zagreb, kao naručitelj radova, i Dalekovod, kao izvođač, sklopili su Nagodbu kojom je stvoren temelj za izradu i prihvat okončanih situacija po ugovorima za II. B fazu (za dobavu i ugradnju elektro, prometne i druge opreme, te rekonstrukciju postojećih centara za kontrolu prometa i izvedbu zidova za zaštitu od bure) i za zaobilaznicu grada Rijeke (za radove nabave i ugradnje elektroopreme trase i tunela, 110 kV kabelskog dalekovoda i barijera za zaštitu od buke na zaobilaznici grada Rijeke, dionice čvor Orehovica - čvor Diračje).

Iz Dalekovoda navode kako je dosadašnje nepriznavanje dodatnih troškovničkih i vantroškovničkih radova te prava na bonus na ime završetka radova prije roka kao i troškova nastalih iz potrebe angažiranja financijskih sredstava zbog nepravovremenog plaćanja od strane naručitelja rezultiralo podizanjem tužbi Dalekovoda pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i Stalnim arbitražnim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa su ovom nagodbom stvorene pretpostavke za donošenje arbitražnog pravorijeka odnosno sudske nagodbe.

Nagodba je utvrđena na iznos od 90,9 mil kuna bez PDV-a te predstavlja konačno priznati iznos novčanih potraživanja izvođača od strane naručitelja. Ujedno se obje strane odriču bilo kakvih daljnjih potraživanjima po predmetnim ugovorima, a isplata navedenih sredstava uslijediti će u najkraćem mogućem roku sukladno mogućnostima naručitelja.

Ovim činom uspješno su okončani višegodišnji napori Dalekovoda da naplati svoja potraživanja po osnovi predmetnih radova iz ugovora, a realizacija isplate nagodbe utjecat će u značajnoj mjeri na poboljšanje likvidnosne situacije u kompaniji, ističu iz te tvrtke.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙