FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski i talijanski tržišni regulatori zabranili 'short-selling'

Autor: scvi
RIM/MADRID, 23. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolski i talijanski tržišni regulatori danas su nametnuli zabranu ‘short-sellinga’ dionica, nakon što su burze u Madridu i Milanu pretrpjele goleme gubitke.

Španjolski tržišni regulator CNMV izvijestio je da će zabrana prakse 'short-sellinga' dionica potrajati tri mjeseca ili do zatvaranja tržišta na dan 23. listopada. Ta zabrana moći će se obnoviti, ali i ranije povući ako se to pokaže nužnim.

Zasebno, i talijanski financijski regulator Consob također je danas zabranio tu praksu, i to do kraja ovoga tjedna.

Španjolski Ibex potonuo je tijekom dana više od 3 posto, nakon što je u petak zabilježio gubitak od 4,8 posto jer sve više španjolskih regija ima problema s prekomjernim dugovima.

Talijanski FTSE MIB, pak, danas je u minusu više od četiri posto. Posebice snažno pogođene su cijene dionica bankarskog sektora, najviše izloženog rizicima od intenziviranja dužničke krize.

'Short selling' je praksa prodaje posuđenog paketa dionica u očekivanju pada njegove cijena, koji se potom vraća njegovu vlasniku po nižim cijenama, dok ostvarena razlika u cijeni predstavlja čistu zaradu trgovcu. Često ta praksa na tržištima dovodi do pretjerano negativnih reakcija.

Tržišni regulatori u svijetu već su u razdoblju financijske krize, 2009. i 2010. godine, pribjegavali zabrani „short-sellinga“.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙