FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 22. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u nedjelju u Zagrebu da slučaj Ljubljanske banke treba odvojiti od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu te da Zagreb i Ljubljana trebaju sami rješiti taj dugogodišnji problem zbog kojeg je slovenska vlada zaprijetila da će blokirati ulazak Hrvatske u Uniju. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao je buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ako Zagreb ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ. "Jedini način koji je dobar i koji smo predložili je da se razdvoji pitanje ratifikacije od pitanja Ljubljanske banke. Oni su prihvatili tu inicijativu da hrvatska i slovenska strana imenuju financijskog stručnjaka koji će predložiti rješenje", izjavila je Pusić novinarima u zračnoj luci Pleso, uoči puta u Bruxelles. "To zaista mora biti nešto potpuno odvojeno od ratifikacije", dodala je Pusić koja će se u Bruxellesu sastati s Erjavcem. Po njezinim riječima, ovo je najbolji trenutak za početak postupka ratifikacije u slovenskom parlamentu kako bi Slovenija poslala pozitivnu poruku hrvatskoj javnosti. Šefica hrvatske diplomacije je ocijenila da ratifikacija pristupnog ugovora u nacionalnim parlamentima zemalja članica EU-a teče dobro i da se nigdje ne očekuju političke prepreke. Pusić će se, među ostalim, u ponedjeljak u Bruxellesu sastati s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom s kojim će razgovarati o mogućnosti financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova i, kako je rekla, nada se pozitivnom odgovoru.

PODGORICA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je u nastavku svoje turneje po Balkanu stigao u nedjelju popodne iz Hrvatske u dvodnevni posjet Crnoj Gori, večeras je na Cetinju razgovarao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem kojemu je rekao kako zna da je ova regija prošla velika stradanja ali da sada pogled treba usmjeriti u budućnost. "Prije dva sata doputovao sam iz Hrvatske. Znam da je ova regija prošla kroz velika iskušenja i stradanja, ali fokus mog posjeta nije na prošlosti već na budućnosti", kazao je Ban Ki-moon novinarima, izrazivši veliko zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori. "Uvijek ćete imati partnera u UN-u, pogotovo kada je riječ o ključnim pitanjima, poput zaštite ljudskih prava, rješavanja problema izbjeglica i održivog razvoja", poručio je glavni tajnik građanima Crne Gore. "Pohvaljujem postignuća Crna Gore na planu izgradnje multietničkog društva i politički stabilne države", dodao je. On je također naglasio da je Crna Gora politički stabilna zemlja i da joj UN pruža podršku u nastojanju da ispuni milenijske ciljeve. Zahvalio je Crnoj Gori za sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, a Vujanović mu je prenio odlučnost Crne Gore da i dalje bude prisutna u svim mirovnim misijama pod okriljem UN-a. Crnogorski predsjednik je rekao da je posjet glavnog tajnika UN-a veliko priznanje za postignuća koje je Crna Gora, mala zemlja i jedna od najmlađih država na svijetu, postigla za kratko vrijeme svoje neovisnosti. Ban Ki-moon se sastao i sa šefom crnogorske diplomacije Nebojšom Kaluđerovićem, s kojim je obišao eko-zgradu UN-a u Podgorici. Za ponedjeljak su predviđeni njegovi susreti s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

BEOGRAD - Glavni odbori Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) u nedjelju su održali sjednice na kojima su donesene odluke o kandidatima za ministre i ministrice u novoj srbijanskoj vladi, čije se formiranje očekuje tijekom sljedećeg tjedna. Mandatar za sastav vlade i predsjednik SPS-a Ivica Dačić dobio je potporu glavnog odbora SPS-a da u novoj vladi, uz premijersku, obnaša i dužnost ministra unutarnjih poslova, na kojoj je bio i dosad. Na sjednici glavnog odbora SNS-a potporu kandidaturi za budućeg ministra obrane i potpredsjednika vlade zaduženog za sigurnost, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije dobio je obnašatelj dužnosti predsjednika te stranke Aleksandar Vučić, a stranka je poduprla i kandidaturu dugogodišnjeg srbijanskog diplomata i bivšeg veleposlanika u Japanu Ivana Mrkića za novog ministra vanjskih poslova. Zasad se zna i da će predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i dosadašnji ministar rada i socijalne politike u vladi na odlasku Rasim Ljajić biti potpredsjednik vlade i ministar za unutarnju i vanjsku trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo. SNS je također podupro kandidaturu Nikole Selakovića za ministra pravosuđa.

ZAGREB/DENVER - James Holmes, osumnjičeni za ubojstvo 12 osoba na projekciji filma o Batmanu u Aurori, ne pokazuje kajanje, a u ćeliji za izolaciju u kojoj je smješten ponaša se iracionalno, prenosi agencija ANSA pisanje američkih medija. Holmes je smješten u izolaciju jer mnogi zatvorenici govore da ga žele ubiti, izvijestio je u petak list Daily News koji navodi i da, kako kaže izvor lista, Holmes "pljuje na stražare, pljuje na sve, ponaša se bizarno". Tijekom njegove prve noći u zatvoru, drugi su zatvorenici zapjevali pjesmu u kojoj o Holmesu govore kao o "ubojici djece", što se odnosi na činjenicu da je u pokolju u mjestu Aurora u predgrađu Denvera ubijena i djevojčica u dobi od šest godina. "Svi govore da će ga ubiti i čekaju prigodu", rekao je listu Watne Medley, koji je netom pušten iz zatvora u kojem se nalazi Holmes.

WASHINGTON - "Velika prijetnja" Izraelu u sirijskom sukobu je mogućnost da padne sirijska vlada a njene zalihe kemijskog oružja i raketa padnu u ruke libanonske islamističke organizacije Hezbolah, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu. U razgovoru za američku televizijsku postaju Fox, Netanyahu je rekao da će vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pasti ali da ga više brine mogućnost kaotičnog sloma režima u kojemu bi skladišta sirijskog oružja ostala bez nadzora, nego sama promjena režima. "Mi sigurno ne želimo biti izloženi kemijskim oružjima koja bi pala u ruke Hezbolaha ili neke druge terorističke skupine... To je velika prijetnja", rekao je.

ISTANBUL - Turska vojska u nedjelju je osnažila svoju nazočnost uz granicu sa Sirijom, razmjestivši dodatne bitnice projektila zemlja-zrak i oklopne transportere u Mardinu, na jugu zemlje, objavila je turska agencija Anadolija. U za tu priliku posebno osiguranu željezničku postaju u Mardinu ušao je željeznički konvoj koji je prevozio bitnice protuzračnih projektila i oklopne transportere, stoji u agencijskoj vijesti. Na snimkama TV postaje NTV moglo se vidjeti kako je u konvoju najmanje pet vozila s projektilima. Novopridošla oprema rasporedit će se postrojbama duž granice sa Sirijom, dodala je agencija, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

TEHERAN - Dok sirijska vojska pokušava vratiti nadzor nad nekoliko četvrti Damaska i Alepa, iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u nedjelju je izjavio da je stanje u Siriji "mirno". "Sirija je mirna", rekao je Salehi. Iranski državljani koji se tamo nalaze nemaju problema. Nema potrebe išta posebno poduzimati", rekao je Salehi, kako je prenijela iranska službena agencija Irna. Svake godine tisuće Iranaca odlaze na hodočašće u Siriju. Teheran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji zagovara okončanje sukoba dijalogom između vlasti i oporbe, a neke zapadne zemlje optužuje da vojno pomažu sirijskim pobunjenicima, dopremajući im oružje.

PEKING - Trideset i sedam osoba poginulo je u najjačim kišama i poplavama koje su u posljednjih šezdeset godina pogodile kineski glavni grad Peking, izvijestila je agencija Xinhua. Po ranijim izvješćima agencije, poginulo je bilo deset osoba. Agencija je pojasnila da su nove žrtve obilnih kiša koje padaju na Peking od subote poslijepodne, a zbog kojih je evakuirano 30.000 osoba, otkrivene u međuvremenu. Kiše su izazvale prometni kaos, a oko 80.000 ljudi ostalo je zarobljeno u zračnoj luci. Od subote, otkad je počela obilna kiša, na gradske je ulice palo 170 litara vode po četvornom metru, a u mjestima pokrajine Fangshan zapadno od Pekinga čak 460 litara po četvornome metru, prenosi agencija.

ANTANANARIVO - Vojska na Madagaskaru pokrenula je u nedjelju napad kako bi preuzela kontrolu nad vojnim kampom u blizini zračne luke koju su pobunjeni vojnici zauzeli ranije tijekom dana, a u sukobima su poginule tri osobe dok su četiri ranjene, kazao je glasnogovornik vojske. Skupina pobunjenih vojnika zauzela je vojni logor kod glavne zračne luke Madagaskara i otvorila vatru na časnika poslanog da pregovara o njihovoj predaji. Otkazana je većina letova iz zračne luke u Antananarivu, glavnom gradu Madagaskara. Politički nemiri i nasilje potresaju Madagaskar od 2009. kada je oporbeni vođa Andry Rajoelina svrgnuo predsjednika Marca Ravalomananu.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙