FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: PREDSJEDNICI HOO-A (1) - ANTUN VRDOLJAK

Autor: zmat
ZAGREB, 22. srpnja 2012. (Hina) - Objavljujemo osnovne podatke iz životopisa Antuna Vrdoljaka, prvog predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora i člana Međunarodnog olimpijskog odbora (prema podacima HOO-a).

Antun Vrdoljak rođen je 5. lipnja 1931. u Imotskom. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Najprije se afirmirao kao glumac, a zatim kao režiser čijih je desetak filmova ušlo u antologiju hrvatskog filma.

Nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. godine postao je potpredsjednikom Republike Hrvatske.

Zbog ratnih okolnosti i nedovršenih sprotskih i smještajnih objekata i slabe organizacije, Splitu je 1990. prijetilo oduzimanje Europskog atletskog prvenstva. Tada je mjesto čelnog čovjeka Organizacijskog odbora, samo 57 dana prije početka natjecanja, preuzeo Antun Vrdoljak, a EP u Splitu ostalo je zapamćeno po izvrsnoj organizaciji. Za to je A. Vrdoljak dobio priznanja Europskog i Svjetskog atletskog saveza, kao i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Juana Antonia Samarancha.

Na prijedlog predsjednika Juana Antonija Samarancha, Antun Vrdoljak izabran je na 104. sjednici MOO-a održanoj u Budimpešti 1995. za člana te najvažnije sportske organizacije u svijetu.

Na Osnivačkoj skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u rujnu 1991., Antun Vrdoljak je izabran za prvog predsjednika HOO-a i na toj dužnosti je ostao do 2000.

Na 5. sjednici Opće skupštine HOO-a, održanoj u prosincu 2003., Antun Vrdoljak proglašen je počasnim predsjednikom HOO-a.

(Hina) xad yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙