FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: eksplozija prekinula dopremu iračke nafte

Autor: vrad
ISTANBUL, 21. srpnja 2012. (Hina/AFP) - U podmetnutoj eksploziji koja se dogodila u noći na subotu oštećen je iračko-turski naftovod na jugoistoku Turske i prekinuta je opskrba iračkom naftom, doznaje se od službenih izvora, a prenosi agencija Anadolija.

Eksplozija naftovoda koji irački grad Kirkuk (na sjeveru) povezuje s turskom lukom Ceyhan-Yumurtalik (na jugu) dogodila se u pokrajini Mardin, uz granicu sa Sirijom, rekao je za Anadoliju guverner Mardina Turhan Ayvaz, ocijenivši da je riječ o "sabotaži".

"Zatvorili smo dovod nafte. Nitko nije stradao. Vatrogasne ekipe su došle na mjesto događaja", rekao je Ayvaz, a prenosi agencija.

Naftovod Kirkuk-Yumurtalik česta je meta napada koji se pripisuju kurdskim pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK). Zadnji napad dogodio se u travnju i uzrokovao je višednevni prekid u opskrbi iračkom naftom.

Naftovod je dug 970 km, a u turskoj luci Ceyhan-Yumurtalik na Sredozemnom moru sirova nafta se ukrcava na tankere koji ih dopremaju na svjetska tržišta.

PKK koji Ankara i mnoge zemlje svijeta smatraju terorističkom organizacijom, već 27 godina vodi borbu za autonomiju jugoistoka i istoka Turske, gdje su većinsko stanovništvo Kurdi. Kurdski sukob odnio je više od 45.000 žrtava, po podatcima turske vojske.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙