FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija traži izmjenu Annanova plana, borbe u Siriji

Autor: ilov
NEW YORK/BEIRUT, 29. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Rusija je u četvrtak zatražila izmjene plana međunarodnog posrednika za Siriju Kofija Annana o vladi nacionalnog jedinstva za tu zemlju, dok u njoj traju borbe između vladinih snaga i ustanika a na sirijsko-turskoj granici obje države gomilaju vojne snage.

Rusija je, odbacujući i dalje zahtjeve za smjenom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, zatražila izmjene Annanova plana, nasuprot Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj koje podržavaju tu inicijativu bivšeg glavnoj tajnika Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters izjave neimenovanih diplomata.

Rusija i ostale članica Vijeća sigurnosti UN proteklih su dana podržale Annanov plan, koji predviđa osnutak prijelazne vlade u Siriji u kojoj bi bili zastupljeni predstavnici sadašnje vlade i oporbe. Plan međutim isključuje "one, čija bi stalna nazočnost i sudjelovanje potkopali vjerodostojnost prijelaza i ugrozili stabilnost i izmirenje".

Diplomati su izjavili za Reuters da se Annanova ideja isključenja određenih osoba jasno odnosi na Asada, iako se u planu ne kaže izričito da sirijski predsjednik ne bi trebao biti član vlade nacionalnog jedinstva.

Istodobno, ustaničke snage napale su u četvrtak zgradu središnjeg suda u sirijskom glavnom gradu Damasku, objavila je sirijska nacionalna televizija.

Eksplozije su odjekivale ulicama Damaska, a stup crnog dima dizao se iznad grada, koji je do nedavno bio pošteđen sukoba. Državna je televizija nazvala napad "terorističkim".

Državna novinska agencija SANA objavila je da je bomba eksplodirala u jednom od automobila na parkiralištu suda.

Asad je u međuvremenu ponovno odbacio svako rješenje sirijske krize koje bi došlo izvana.

"Nećemo prihvatiti nikakav nesirijski, nenacionalni model, bilo da dolazi od velikih ili prijateljskih zemalja. Nitko ne zna bolje od nas kako riješiti sirijski problem", izjavio je sirijski predsjednik za iransku televiziju.

Dodao je kako smatra i da službena stajališta Turske iskrivljuju "pozitivno stajalište" turskog naroda o Siriji.

Sirija i Turska u četvrtak su počele grupirati vojne snage svaka sa svoje strane granice.

Prvi veliki konvoj s oko 30 vojnih vozila, uključujući i teretnjake natovarene protuzračnim raketama, napustile su turski obalni grad Iskenderun u smjeru sirijske granice. Pokreti turskih snaga uslijedili su nakon što je Sirija u prošli petak iznad Sredozemlja oborila jedan turski vojni zrakoplov.

S druge strane, general ustaničke Slobodne sirijske vojske Mustafa al-Šeik izjavio je kako su sirijske vladine snage okupile oko 170 tenkova sjeverno od grada Aleppoa, u blizini turske granice. Ta informacija nije se mogla provjeriti kod drugih izvora. General je izjavio kako su se tenkovi okupili u školi vojnog pješaštva sjeverno od Allepoa, 30 kilometara od turske granice.

"Tenkovi su sada u pješačkoj školi. Pripremaju se ili za pokret prema turskoj granici kao odgovor na stacioniranje turskih snaga, ili pak za napad na ustaničke gradove i sela unutar i oko granične zone sjeverno od Aleppo", izjavio je ustanički general za Reuters.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙