FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS demantira podatak o 4.698 novozaposlenih javnih službenika

Autor: dsta
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da porast broja zaposlenih u svibnju u odnosu na siječanj u djelatnostima Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iznosi 2.767 zaposlenih, u što je uključeno zapošljavanja na javnim radovima pretežno u jedinicama lokalne uprave i samouprave, te obuhvaća zapošljavanje i u državnim i privatnim tvrtkama i ustanovama.

DZS iznosi te podatke u priopćenju za javnost kojim je reagirao na medijske natpise o zapošljavanju 4.698 javnih službenika u razdoblju od siječnja do lipnja 2012., pojašnjavajući da je ta brojka rezultat krivih usporedbi privremenih podataka.

Podaci za siječanj 2012., koji su korišteni za usporedbu i koji se iznose u medijskim natpisima, su privremeni i objavljeni u Priopćenju (broj 9.2.1/1. "Zaposleni prema djelatnostima") od 28. veljače. S obzirom da je konačni podatak za siječanj 2012. objavljen 30. ožujka (u Priopćenju broj 9.2.1/2.) ispravno je u usporedbi koristiti se konačnim podatkom, navode iz DZS-a.

U tom slučaju, ističu iz DZS-a, spomenuti porast broja zaposlenih u svibnju 2012. u odnosu na siječanj 2012. u djelatnostima Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iznosi 2.767 zaposlenih.

Od tog broja 1.506 njih zaposleno je u djelatnosti Javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, 952 u djelatnosti obrazovanja te 309 u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti Javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, prema konačnim podacima, za 1.506 zaposlenih, većim je dijelom rezultat zapošljavanja na javnim radovima pretežno u jedinicama lokalne uprave i samouprave (općinama).

Takvo povećanje broja zaposlenih, napominju, uobičajeni je trend koji pokazuju i podaci za prethodne godine. To zapošljavanje najčešće počinje u ožujku ili travnju, a uočeno je i u drugim mjesecima, ovisno o potrebama.

Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti obrazovanja za 952 zaposlena rezultat je zapošljavanja i u državnim i u privatnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Ovim povećanjem broja zaposlenih obuhvaćene su i zamjene za odsutne zaposlenike zbog bolovanja.

Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 309 rezultat je angažiranja zaposlenih na javnim radovima u državnim ustanovama (u centrima za socijalnu skrb, lokalnim jedinicama Crvenoga križa) kao i zapošljavanje u privatnim ustanovama zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Uz metodološke napomene o prikupljanju i obradi podataka iz DZS-a ističu kako je za razumijevanje ove teme vrlo važno ispravno tumačiti definiciju zaposlenih prema kojoj su zaposleni sve osobe koje su zasnovale radni odnos s poslodavcem na određeno ili neodređeno vrijeme neovisno o duljini radnog vremena i vlasništvu pravne osobe, što znači da su obuhvaćeni zaposleni u pravnim osobama kako u državnom tako i u privatnom vlasništvu.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙