FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Masovni protunuklearni prosvjedi u Tokiju

Autor: vmrs
TOKIO, 16. srpnja 2012. (Hina) - Deseci tisuća ljudi okupili su se u ponedjeljak u Tokiju tražeći prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji, prenosi TV mreža France 24.

Riječ je o novome u nizu antinuklearnih okupljanja potaknutih odlukom japanske vlade da vrati u pogon neke nuklearke, iako su sve bile ugašene nakon lanjske katastrofe izazvane potresom i tsunamijem u Fukushimi.

Unatoč žegi, demonstranti su na državni praznik marširali tokijskim ulicama uz park Yoyogi i uglas vikali: "Ne nastavljajte rad nuklearnih elektrana. Premijer (Yoshihiko) Noda morao bi dati ostavku".

Organizatori su objavili da očekuju 170 tisuća sudionika i da će to biti jedno od najvećih okupljanja od katastrofe u ožujku prošle godine.

"Mi smo jako ljuti jer nije ostvaren nikakav napredak u vezi s kompenzacijama i dekontaminacijom", rekao je Noboru Shikatani, 71-godišnjak koji je iz Fukushime nakon katastrofe evakuiran u Tokio.

"Ne možemo prihvatiti nastavak rada nuklearki dok slučaj Fukushime nije uopće riješen", dodao je.

Među sudionicima prosvjeda bili su i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe te japanski glazbenik i skladatelj Ryuichi Sakamoto.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙