FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seizmolozi upozoravaju Japan da ne uključuje nuklearnu elektranu

Autor: ilov
TOKIO, 29. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Dva ugledna seizmologa ustvrdila su u četvrtak kako se Japan ne obazire na pouke prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Fukushimi te su upozorili na opasnost od ponovnog pokretanja dvaju reaktora, što je predviđeno za slijedeći mjesec.

Japan je potvrdio da će se ponovno pokrenuti dva reaktora u nuklearnoj elektrani Kansai Electric Power Ohi sjevernozapadno od Tokija, unatoč snažnom protivljenju javnosti.

To će biti prvo puštanje u rad reaktora nakon što je rad svih reaktora bio obustavljen kao posljedica snažnog potresa i tsunamija u ožujku 2011., koji su prouzročili najtežu nuklearnu krizu od tragedije u ukrajinskome Černobilu 1986. godine.

Seizmički modeli japanskog nuklearnog regulatora nisu uzeli u obzir aktivne procjepe u blizini elektrane, izjavio je novinarima seizmolog sa sveučilišta u Kobeu Katsuhiko Ishibashi.

"Testovi opterećenja i nove sigurnosne smjernice za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana dopuštaju mogućnost incidenata na elektranama", pojasnio je Ishibashi.

"Umjesto da postrože mjerila, kreće se korak unatrag u sigurnosnim mjerilima", dodao je.

Stručnjaci koji nadziru japansku nuklearnu industriju podcijenili su opasnost od potresa", izjavio je na istoj tiskovnoj konferenciji Mitsuhisa Watanabe, profesor tektonske geomorfologije na tokijskome sveučilištu.

"Vještačenje i neutralnost stručnjaka koji savjetuju Japansku agenciju za sigurnost nuklearne industrije vrlo su upitni", ustvrdio je Watanabe.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙