FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Zapad u Ženevi ne približavaju stajalište o Siriji

Autor: akoz
ŽENEVA, 30. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Međunarodni razgovori o putevima rješavanja sve krvavijeg sukoba u Siriji počeli su u subotu u Ženevi no svjetske sile se još uvijek spore oko pitanja treba li predsjednik Bašar al-Asad imati ulogu u političkoj tranziciji.

Kofi Annan, posebni međunarodni izaslanik za Siriju, još se uvijek nada konsenzusu oko njegovog plana stvaranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi isključivala proturječne ličnosti, što zapravo znači da bi Asad morao odstupiti s položaja.

Annan je u govoru na otvaranju sastanka pozvao svjetske sile da postignu jedinstvo oko mirovnog plana, te je naglasio da bi se kriza mogla pretvoriti u međunarodnu ako se ne riješi. Sirijci "će podnijeti velike žrtve, ali njihove smrti neće biti posljedica samo djelovanja njihovih ubojica nego i vaše nesposobnosti da prevladate podjele", upozorio je Annan.

"Ovdje smo kako bismo se dogovorili o smjernicama za političku tranziciju u Siriji koja ispunjava legitimne težnje sirijskog naroda", kazao je.

Moskva, dugogodišnja Asadova saveznica, protivi se, međutim, bilo kakvom rješenju koje se Siriji nameće izvana.

Viši dužnosnik SAD-a je rekao da razgovori i dalje ostaju "složeni" te da se može ili ne mora postići dogovor. "Rasprave ostaju složene. Danas nastavljamo raditi na tome, no treba nam snažan i vjerodostojan plan. Mogli bismo doći do njega, ali i ne moramo", rekao je dužnosnik agenciji Reuters.

(Hina) xakoz ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙