FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale, moguće nove poticajne mjere u Kini

Autor: neba
LONDON, 13. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se dio ulagača nada novim poticajnim mjerama u Kini kako bi se ubrzao rast tamošnjeg gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.032 boda, nakon što je jučer pao 1 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,4 posto.

U drugom je tromjesečju kineski bruto domaći proizvod porastao 7,6 posto, najsporije u posljednje tri godine, što se i očekivalo. Taj je podatak donio olakšanje tržištima, jer su neki analitičari očekivali rast manji od 7 posto.

Kina je najveći svjetski potrošač sirovina, pa su njihove cijene nakon ovog izvješća jutros porasle. Zahvaljujući tome, snažno su, više od 1 posto, na europskim burzama porasle cijene dionica u rudarskom sektoru.

„Kina ima dovoljno prostora za dodatne poticaje i to je dobro za tržišta kapitala. Inflacija je pala, kao što je popustio i pritisak proizvođačkih cijena, pa bi monetarne vlasti mogle dodatno smanjiti ključne kamate“, kaže Achim Matzke, analitičar u Commerzbanki.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 8.724 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙