FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko-hrvatski projekt pomoći Udbini

Autor: gvla
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pomoćnik ministra obrane za obrambenu suradnju Dragan Lozančić i načelnik Uprave za operativne poslove i obuku GS OSRH-a komodor Tihomir Erceg obišli su danas radove na izgradnji glavnog vodovoda i rekonstrukciji dječjeg vrtića u Udbini koje provode američki i hrvatski vojnici u sklopu aktivnosti vezanih uz organizaciju međunarodne vojne vježbe Jackal Stone 2012, koja će se u rujnu održavati u Hrvatskoj.

Obilasku su nazočili i čelnik američkog Ureda za obrambenu suradnju pukovnik Troy D. Eggum, voditeljica programa humanitarne pomoći Diana Maršić, te načelnik Općine Udbina Ivan Pešut.

Kako se navodi u MORH-ovom priopćenju, riječ je o projektima civilno-vojne suradnje kojima se u sklopu vježbe Jackal Stone pomaže lokalnoj zajednici a financira ih američka strana, i to za radove na vodovodu u vrijednosti više od 170 tisuća američkih dolara, a za rekonstrukciju vrtića gotovo 100 tisuća dolara. Uz to, američka strana više od 500 tisuća dolara ulaže i u izgradnju zapovjednog mjesta vježbe u vojarni Josip Jović.

U vježbi Jackal Stone 2012 sudjeluju pripadnici specijalnih postrojbi iz 11 zemalja, dok će sedam zemalja biti u statusu promatrača. To je drugi puta da se ta vježba održava u Hrvatskoj, a u njezinoj organizaciji sudjeluju sve grane OS RH, Ministarstvo obrane te druga tijela državne uprave. Direktor vježbe je brigadir Martin Starčević.

Lozančić je kazao kako je ta vježba važna za razvoj odnosa i suradnju s partnerima te da je Hrvatskoj čast ponovno pružiti domaćinstvo vježbi koja je najveća partnerska vježba u Europi ove godine. Pešut se zahvalio na takvoj pomoći vojske lokalnoj zajednici.

(Hina) pp/xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙