FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oživjela ideja o europskoj bespilotnoj letjelici

Autor: vkla
FARNBOROUGH, 10. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Ponovo postoje izgledi da europske vojne industrije udruže snage kako bi zajedno proizveli bespilotnu letjelicu za izviđanje, no potpisivanje sporazuma između britanskog proizvođača BAE Systems i francuske tvrtke Dassault Aviation izostalo je u utorak na salonu aeronautike u Farnboroughu, jugozapadno od Londona.

Unutar Europske aeronautičke vojne i svemirske kompanije (EADS), kao i kod talijanske Finmeccanice ponovo je živnula ideja o suradnji na području izgradnje bespilotne letjelice pod nazivom MALE, što je kratica za srednju visinu leta i veliku izdržljivost.

BAE systems i Dassault Aviation prošle su godine odlučili zajednički razviti bespilotnu letjelicu MALE do 2020. godine, no potpisivanje ugovora na ovogodišnjem zrakoplovnom sajmu u Farnboroughu je odgođeno.

Novi francuski ministar obrane Jean-Yves Drian odlučio je pokrenuti europsku suradnju na tom području, posebice s Italijom i Njemačkom, a 24. srpnja, kada bude u posjetu Londonu, znat će reći više o vojnoj suradnji dviju zemalja, posebice kada je u pitanju razvoj europskih bespilotnih letjelica.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙