FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: ukida se pritvor za nelegalan boravak

Autor: ztre
PARIZ, 5. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Francuski Žalbeni sud, najviša sudska instanca u zemlji, zaključio je u četvrtak u Parizu da nezakonit boravak nekog stranog državljanina u Francuskoj ne može biti dovoljan razlog da ga se stavi u pritvor.

Žalbeni sud zaprimio je 11 žalbi u tom smislu i njegova bi odluka trebala potaknuti značajne promjene u policijskoj praksi u Francuskoj. Do sada, po procjenama aktivista za zaštitu ljudskih prava, 60.000 stranaca bez dokumenata završilo bi svake godine u pritvoru gdje bi čekali protjerivanje iz zemlje.

No u prosincu 2011. Europski sud pravde (ECJ) ocijenio je da strani državljanin ne može biti pritvoren samo zbog nezakonitog boravka. Prethodna francuska vlada ocijenila je da je ta odluka ECJ-a kompatibilna s praksom pritvaranja, no francuski su sudovi donosili proturječne odluke, ponekad oslobađajući strance a ponekad ne.

Osobe osumnjičene za neko kazneno djelo kažnjivo zatvorom u Francuskoj mogu biti pritvorene na 24 sata, tužitelj pritvor može produljiti na 48 sati, a za neka kaznena djela poput terorizma i krijumčarenja droge do 96 sati.

(Hina) xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙