FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba će odbaciti Annanov plan ako Asad ostaje

Autor: kgab
BEJRUT, 28. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Sirijske oporbene skupine priopćile su u četvrtak da neće prihvatiti plan političke tranzicije, koji je predložio međunarodni izaslanik Kofi Annan, ako se u njemu ne bude eksplicitno zahtijevalo od predsjednika Bašara al Asada da odstupi s vlasti prije sastavljanja vlade nacionalnog jedinstva.

Po diplomatskim izvorima u UN-u, Annanov prijedlog, čija je svrha okončanje 16-mjesečnog sukoba u Siriji, ne predviđa Asadovu ostavku, iako kaže da u vladi jedinstva ne mogu biti osobe koje ugrožavaju stabilnost.

"Prijedlog nam je još uvijek nejasan, ali vam mogu reći da ako se u njemu jasno ne kaže da Asad mora odstupiti, nama će biti neprihvatljiv", rekao je Samir Našar, član Sirijskog nacionalnog vijeća.

Annanov prijedlog o tranziciji jedna je od glavnih tema o kojoj će raspravljati stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i ključni igrači na Bliskom istoku na sastanku u Ženevi u subotu, rekli su diplomati Ujedinjenih naroda.

Da bi dobio potporu UN-a, Annanov plan mora imati i podršku Rusije, sirijske saveznice, koja je dosad odbijala pokušaje Zapada da prisili Asada na ostavku, nazivajući to miješanjem u suverenitet zemlje.

(Hina) xkga ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙