FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD predviđa izraženije posustajanje kineskog i indijskog gospodarstva

Autor: mpuk
PARIZ, 9. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Kina i Indija ušle su u fazu izraženijeg posustajanja gospodarske aktivnosti dok u većini vodećih industrijskih zemalja rast nastavlja usporavati ujednačenim tempom, objavila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD-v ukupni vodeći pokazatelj za Kinu koji ukazuje na trend gospodarskih aktivnosti u predstojećem periodu smanjio u svibnju na 99,2 boda, s 99,4 boda zabilježena u travnju, udaljivši se time dodatno od dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

Pokazatelj za Indiju pao je s 98,0 na 97,8 bodova, što znači da je također ispod dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

"Ukupni vodeći pokazatelji ukazuju na slabljenje gospodarske aktivnosti u većini ključnih gospodarstava OECD-a i na izraženije posustajanje većine glavnih gospodarstava izvan OECD-a", priopćila je ta međunarodna organizacija.

Ukupni pokazatelj za cijelo područje OECD-a, koje obuhvaća 33 zemlje, smanjio se sa 100,4 na 100,3 boda, što znači da predviđa blago posustajanje rasta.

Indeks za eurozonu zadržao se na 99,6 bodova treći mjesec zaredom, što ukazuje na posustajanje aktivnosti.

Sjedinjene Države ostale su u području rasta s vrijednošću indeksa od 100,9 bodova, ali je on ipak blago pao u odnosu na travanj kada je iznosio 101,1 bod.

Japan je pak zabilježio pad pokazatelja s 100,8 na 100,7 bodova.

Izvan OECD-a samo bi Brazil trebao zabilježiti oporavak aktivnosti, s obzirom na rast indeksa s 99,0 na 99,2 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙