FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti"

Autor: zdra
ŽUPANJA , 7. srpnja 2012. (Hina) - Tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti«, u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno, održana je danas na gospodarskom imanju "Ilijin i Rezin stan" kod Županje.

Okupljeni u mobu, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, članovi županjskih kulturno-umjetničkih društava te iz Subotice (Vojvodina) i Donjih Hrgova kod Srebrenika (BiH), prikazali su običaj žetve pšenice, a predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora.

"Uvijek treba voditi računa o tradiciji, povijesti i kulturi, a ovo je manifestacija koja pokazuje ne samo ljubav nego i odanost Slavonaca prema zemlji i očuvanju tradicije. Da ne govorimo koliki ovakve manifestacije imaju značaj za poticanje ruralnog turizma", ocijenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji se također okušao u žetvi pšenice.

"Lijepo se prisjetiti tih stvari, kako se nekada išlo u žetvu i kosilo. Tehnologija se do danas puno promijenila i današnji proizvođači žanju sa suvremenim žetelicama, ali ovo je dio povijesti koju treba očuvati na tradicijskoj razini", kazao je novinarima Jakovina.

Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice Grada Županje, koja je organizator priredbe »Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti", istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju i ponude im ljetni doživljaj koji neće brzo zaboraviti.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2011. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje, a održan je i Žetveni sajam na kojem su posjetitelji imali prigodu kupiti brojne suvenire i rukotvorine županjskoga kraja, te kušati slavonske gastronomske specijalitete.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙