FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DUBROVNIK

Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje čvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon u subotu, drugog dana međunarodne konferencije "Croatia summit 2012" koja se održava u Dubrovniku. "Hrvatska je istinski lider u regiji i nadam se da će i dalje jačati vladavinu prava te nastaviti borbu protiv korupcije", kazao je Gordon. Također je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime. U svom govoru Gordon je poručio da će SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu. Na 7. "Croatia summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo" stigao je u subotu, završnog dana konferencije, i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić.

BENGAZI

Nekoliko biračkih mjesta nije se otvorilo u subotu na istoku Libije zbog izgreda koje su uzrokovali pristaše autonomije, tražeći ravnomjerniju raspodjelu mjesta u skupštini po regijama, rekla su dvojica čelnika u Bengaziju. U Tripoliju je visoki izborni dužnosnik potvrdio izgrede na istoku, ali je kazao da se izbori na tom području neće odgađati i da izborno povjerenstvo radi na pronalaženju rješenja. Diljem zemlje "otvoreno je 92 posto birališta", dodao je. Neka biračka mjesta koja su ostala zatvorena su u Adždabiji, 160 km jugozapadno od Bengazija, najvećeg grada na istoku, tisuću kilometara od Tripolija, rekao je jedan dužnosnik. U četvrtak su u podmetnutom požaru u gradskom skladištu izgorjeli glasački listići, izborne liste, glasačke kutije i drugo. Kako navodi drugi dužnosnik, biračka mjesta u gradovima u oazama, poput Džala i Odžle na jugoistoku Libije, nisu otvorena zbog toga što su prosvjednici u Zeitini, blizu Adždabije okružili zrakoplov koji je onamo trebao dopremiti izborni materijal.

MOSKVA

Najmanje 53 osobe su izgubile život, a tisuće domova je poplavljeno nakon što su obilne kiše, oluje i odroni tla pogodili Krasnodarski kraj na jugu Rusije, javili su u subotu ruski mediji. Najteže pogođen je grad Gelendžik gdje je proglašeno izvanredno stanje. Rusko ministarstvo za izvanredne situacije je priopćilo da je u samo nekoliko sati u Krasnodarskom kraju palo kiše koliko u prosjeku padne u mjesec dana. Gotovo 13.000 ljudi našlo se u zoni poplave.

PRIŠTINA

Srpski bračni par pronađen je ubijenim mecima u svojem domu u selu Talinovcu nedaleko od Uroševca na jugoistoku Kosova, kamo su se vratili živjeti pet godina nakon sukoba iz 1998.-99., rečeno je u subotu iz policijskog izvora. "Par je mrtav pronašao susjed u petak kasno navečer", kazao je glasnogovornik policije Agim Gashi, ističući da vlasti zasad ne znaju okolnosti tog ubojstva. Srbijanski mediji objavili su da su ubijeni Milovan Jeftić (52) i njegova supruga Liljana (50). Bračni par vratio se živjeti u Talinovac 2004. nakon što su pobjegli iz sela nakon bombardiranja NATO-a u proljeće 1999. godine. Zasada nema osumnjičenih, a nisu poznati ni motivi ovoga zločinačkog čina.

KIJEV

Četrnaest putnika je poginulo, a 22 su ozlijeđena u nesreći autobusa koji je prevozio ruske hodočasnike u sjevernoj Ukrajini, priopćila su u subotu ministarstva za izvanredna situacije Ukrajine i Rusije. Autobus, u kojemu je bila 41 osoba, sletio je s ceste i prevrnuo se nedaleko od grada Černihiva u 5.30 sati po lokalnom vremenu, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva. Rusko ministarstvo je izjavilo u odvojenom priopćenju da su putnici bili hodočasnici. Također je najavilo da će poslati zrakoplov za evakuaciju ozlijeđenih, javio je Interfax dodajući da su hodočasnici putovali u ukrajinski grad Počaiv gdje se nalazi pravoslavni manastir.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙