FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Eko Kvarner" od ministra traži da ne odobri projekt TE Plomin

Autor: hsup
RIJEKA, 6. srpnja 2012. (Hina) - Udruga "Eko Kvarner" poslala je ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću otvoreno pismo u kojemu od njega traži da ne prihvati mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš nove termoelektrane na ugljen u Plominu i da ne odobri taj projekt, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Vjeran Piršić.

Piršić je ocijenio da povjerenstvo, koje je dalo pozitivno mišljenje, nije radilo u regularnim uvjetima jer je, ustvrdio je, bilo "pod stalnim javnim, a vjerojatno i drugim oblicima pritisaka prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je više puta javno rekao da taj projekt mora ići".

Kao drugi razlog za neprihvaćanje mišljenja povjerenstva, Piršić je naveo to što, po spoznajama "Eko Kvarnera", povjerenstvu nisu bili dostupni svi važni podatci za ocjenu prihvatljivosti projekta, nego samo studija koju je, kako je ustvrdio, "izradila blago rečeno kontroverzna tvrtka Ekonerg".

Piršić je izvijestio da pri predlaganju zahvata nije prihvaćen Županijski prostorni plan, koji na predviđenoj lokaciji dopušta samo gradnju termoelektrane na plin. Nije poštovan ni program prostornog uređenja Hrvatske iz 1999. u kojemu je navedeno da treba računati na korištenje plina gdje je to moguće i da se do 2015. neće graditi niti ispitivati mogućnost gradnje termoenergetskih objekata na ugljen i nuklearnih goriva, istaknuo je.

U "Eko Kvarneru" smatraju da bi se Hrvatska, ako počne ostvarivati projekt termoelektrene na ugljen, mogla suočiti s nekoliko međunarodnih tužbi s obzirom na obveze iz međunarodnih konvencija, uredbe EU-a o strateškim procjenama utjecaja na okoliš itd.

Kao posljednji, jednako važan razlog za neprihvaćanje studije, Piršić je naveo to što, smatra, u projektu nije posve riješeno pitanje velikih količina CO2 i što se, kako je rekao, obećava da će se taj problem riješiti tehnologijom, tj. postupkom utiskivanja CO2 pod zemlju, koja je zasad nedostupna i eksperimentalna.

Također je rekao da "Eko Kvarner" prihvaća projekt nove termoelektrane, ali za tu je udrugu prijeporna planirana tehnologija.

"Smatramo da će ministar Zmajlović, ako pozitivno ocijeni studiju, posve izgubiti vjerodostojnost kao ministar", ističe Piršić i zaključuje da će se potvrditi točnost tvrdnje kako je na tu dužnost doveden ponajprije da 'propusti' prijeporne projekte nakon "smišljenoga političkog odstrela ministrice Mirele Holy".

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙