FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Okoliš i zdravlje u Hrvatskoj i EU"

Autor: mkov
ZAGREB, 30. lipnja 2012. (Hina) - U organizaciji Zelene akcije, održana je danas konferencija "Okoliš i zdravlje u Hrvatskoj i EU" a na konferenciji su sudjelovali predstavnici nevladinih udruga, koje se bave zdravljem i okolišem, okolišni i zdravstveni novinari te predstavnici državnih i lokalnih tijela zaduženih za politike zdravlja i okoliša, priopćeno je danas iz Zelene akcije.

Sudjelovali su i predstavnici partnerske organizacije Health and Environment Alliance (HEAL) paneuropske mreže organizacija koje se bave zdravljem i okolišem, a koji su se u svojim izlaganjima između ostalog bavili i zdravstvenim utjecajem termoelektrana na ugljen, navodi se.

Konferencija je održana kao završna aktivnost projekta "Utjecaj hrvatskog pristupanja EU na zdravlje i okoliš", kojeg je Zelena akcija provodila od početka 2011. godine uz financijsku potporu delegacije Europske unije kroz program IPA INFO 2009. Svrha projekta je bila podići svijest o tome kako stanje okoliša utječe na ljudsko zdravlje i, posebice, kako pristupanje EU i usklađivanje sa zakonodavstvom EU utječe na one okolišne politike koje imaju direktan utjecaj na ljudsko zdravlje, priopćeno je.

U raspravi su se iskristalizirali zaključci vezani uz hrvatsku politiku zaštite zdravlja i okoliša, navode u Zelenoj akciji.

Jedan od najvećih problema, navodi se, je slabo funkcioniranje nadzornih i inspekcijskih službi, koje su vrlo često materijalno i kadrovski podkapacitirane, nedovoljno educirane, nisu spremne reagirati promptno niti upotrijebiti sve ovlasti koje im stoje na raspolaganju.

Potrebno je napraviti korjenite promjene funkcioniranja inspekcijskih službi, primjerice uvođenje nezavisnog civilnog nadzora nad inspekcijskim službama. Također, postoji potreba za dodatnu edukaciju inspektora, ali i sudaca koji sude u slučajevima zagađenja okoliša, ističe se.

Omogućiti građanima slabijeg imovinskog stanja lakše dobivanje besplatne pravne pomoći u slučajevima vezanim uz okoliš a zbog zdravstvenih posljedica zagađenja iz termoelektrane na ugljen potrebno je odustati od njihove gradnje u RH, navodi se. Neophodno je izgraditi drugu, adekvatno smještenu i opremljenu, mjernu postaju za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, zbog emisija iz rafinerija u Bosanskom Brodu.

Republika Hrvatska treba inzistirati na potpisivanju i provedbi međudržavnih sporazuma koji bi onemogućili prekogranično onečišćenje i utjecaj na zdravlje koji iz njega proizlazi (kao, primjerice, u već navedenom slučaju Slavonskog Broda).

Također, između ostalog, izražena je potreba za dodatnim postrožavanjem samih standarda EU vezanih uz pesticide a zagađivače je potrebno penalizirati i kao pravne i kao fizičke osobe.

(Hina) pp/aš ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙