FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministra Zmajlovića u Kamanju upoznali sa "Solarnim clusterom u ruralnim zajednicama"

Autor: vhor
KAMANJE, 4. srpnja 2012. (Hina) - Lokalna akcijska grupa (LAG) "Vallis Colapis" predstavila je danas u Kamanju ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću i načelnicima sedam gradova i općina udruženih u tu grupu rezultate jednogodišnjeg projekta "Solarni cluster u ruralnim zajednicama", koji je s 23.500 američkih dolara financirao Institit "Otvoreno društvo"

Tim je projektom, osim što su u Kamanju postavljeni fotonaponski paneli, te ogledna solarna javna rasvjeta u zgradi Područne škole u Malom Erjavcu, kapeli i ulici u selu Zorkovcu i u gradu Ozlju, financirano je i upoznavanje građana i obrtnika o mogućnostima iskorištavanja solarne energije.

Ministar Zmajlović čestitao je "Vallis Colapisu" na postavljanju dvaju fotonaponskih panela u Kamanju, na zgradi škole i općinskoj zgradi, jer taj primjer govori da i male zajednice, pogotovo kada se udruže, mogu pridonijeti tome da se do 2020. smanji emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova te da se u svakodnevnu potrošnju uvede najmanje 20 posto obnovljivih izvora energije.

Načelnik kamanjske općine Damir Mateljan, ujedno i saborski zastupnik (SDP), rekao je kako vjeruje da će prva dva fotonaponska panela snage dva kilovata potaknuti i druge fizičke i pravne osobe da ulažu u takav oblik rasvjete, grijanje vode te u proizvodnju električne energije.

Tako se svojim resursima koristimo na održiv način, istodobno štedimo novac i pomažemo gospodarskom rastu, rekao je Mateljan, dodajući kako time izravno pomažu da mladi ostanu na tom području koje, kao i sva ruralna područja, "muči depopulacija".

Voditelj ureda "Vallis Colapis" sa sjedištem u Ozlju Milan Medić rekao je da je projekt rezultirao i suradnjom s udrugom "Eko Kvarner" te registracijom prve energetske solarne zadruge.

Zadruga sa sjedištem u Krku trebala bi se registrirati do kraja srpnja, a u nju će se moći učlaniti sve fizičke i pravne osobe zainteresirane za ugradnju fotonaponskih panela za kućanstva, štale, proizvodne pogone ili vikendice iz Primorja i uz rijeku Kupu, poslije i šire, da bi postigli veću isplativost svojih investicija te lakše došli do statusa povlaštenog proizvođača električne energije s pravom da svoj višak struje prodaju u HEP-ovu distribucijsku mrežu.

Osnivači "Vallis Colapisa" su gradovi i općine Duga Resa, Ozalj, Draganić, Kamanje, Netretić, Ribnik i Žakanje, a svrha mu je primjena procedura EU LEADER - programa za ruralni razvoj.

(Hina) xvhor yvkn

(Hina)xvhor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙