FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na konferenciji Prijatelja Sirije u petak u Parizu da zemlje sudionice konferencije preuzme pet obveza među kojima su bolja provedba sankcija sirijskom režimu i konkretna pomoć oporbi, kao i da se "ohrabri" UN da izvrši pritisak na Damask. Hollande je pozvao stotinjak zapadnih i arapskih zemalja okupljenih u Parizu da preuzmu "pet obveza" među kojima su "odbijanje nekažnjivosti za zločine", "realna i učinkovita provedbu" gospodarskih i financijskih sankcija, te "jačanje" podrške oporbi. Preostale dvije obveze su humanitarna pomoć i obećanje međunarodne pomoći u obnovi zemlje, kad se krene s političkom tranzicijom. Ocjenjujući stanje u Siriji "užasnim i nepodnošljivim za ljudsku savjest i sigurnost", francuski predsjednik pozvao je UN da "poduzme što brže mjere radi bolje podrške planu izlaska iz krize" međunarodnog posrednika Kofija Annana.

ZAGREB

Brojna hrvatska zajednica koja živi na Novom Zelandu trebala bi pojačati veze između Novog Zelanda i Hrvatske i tako pridonijeti većoj suradnji i većim ulaganjima u obje zemlje, složili su se u petak u Zagrebu potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik novozelandskog parlamenta Lockwood Smith. Smith, koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je u izjavi za novinare nakon sastanka s Lekom da više od sto tisuća Novozelanđana potječe iz hrvatskih obitelji te da oni zauzimaju važne pozicije u svim sektorima, a posebice u vinarskoj industriji. "Nadam se da će te veze u budućnosti pridonijeti većoj suradnji i većim ulaganjima u obje zemlje", istaknuo je Smith, dodajući da postoje velike mogućnosti za širenje gospodarske suradnje na području energetike, turizma, vinarstva i prehrambene industrije.

BEOGRAD

Pregovori o novoj srbijanskoj vladi aktualni su i dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja, a očekivanja da će je Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića formirati sa Srpskom naprednom strankom (SNS) koju predvodi Aleksandar Vučić i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića proteklih su dana dopunjena sumnjama da bi ipak moglo doći do takozvane ''velike koalicije'' SNS-a i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića. Dileme tijekom donedavnih pregovora o vladi među dosadašnjim partnerima u vladajućoj koaliciji, Socijalističkom partijom i Tadićevom Demokratskom strankom, okončane su time što je predsjednik Tomislav Nikolić proteklog tjedna Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade, nakon čega je Tadić izjavio da Dačićeva stranka zbog koalicije sa SNS-om prestaje biti strateški partner DS-a.

NIKOZIJA

Problemi financijskog sektora na Cipru nastali su zbog velike izloženosti prema Grčkoj i Cipar je platio nerazmjerno visoku cijenu pri otpisu grčkih dugova te stoga očekuje da će se to uzeti u obzir u razgovorima o uvjetima za pomoć iz kriznih fondova EU-a, koju je Nikozija nedavno zatražila, izjavio je u petak ciparski ministar financija Vasos Shiarly. Ministar Shiarly je rekao skupini bruxellskih dopisnika, koji su pozvani na Cipar u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a, da su ciparske banke pri otpisu grčkih dugova u sklopu drugog paketa pomoći Ateni izgubile 4,2 milijarde eura, što predstavlja 81 posto njihovih ulaganja u grčke državne obveznice ili 24 posto ciparskog BDP-a, dok Cipar proizvodi samo 0,2 posto europskog BDP-a. Spašavanje Grčke teško je pogodilo ciparski finanancijski sektor, ključnu industriju te otočne zemlje, koja je nedavno bila prisiljena zatražiti financijsku pomoć iz kriznih fondova EU-a. Na Cipru se već nalaze predstavnici tzv. "trojke" - Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodog monetarnog fonda - koji procjenjuju ciparske potrebe za pomoći i s kojima treba dogovoriti uvjete pod kojima će ta pomoć biti odobrena.

SARAJEVO

Prvi tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Richard Goldstone izjavio je kako je siguran da su bivši politički i vojni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti odavno uhićeni izrazivši istodobno razočarenje dužinom sudskih postupaka koji se sada protiv njih vode u Den Haagu. U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Goldstone, koji je i podigao optužnice protiv Karadžića i Mladića, kazao je kako ih je od trenutka kada je to učinio žarko želio vidjeti na suđenju. "Razočarenje u godinama nakon toga što se to ne događa bilo je neopisivo. Oni tada nisu bili uhićeni zbog razočaravajuće politike velikih sila koje su na terenu imale svoje postrojbe. Oni su tada znali gdje su Karadžić i Mladić i sigurno su ih mogli uhititi", kazao je Goldstone. Dodao je kako u trenutku kada je napuštao ICTY uopće nije bio uvjeren da će svi optuženi završiti na sudu, a činjenica da se to ipak dogodilo dokaz je uspjeha međunarodne pravde u cijelosti.

BERLIN

Gotovo 60 posto Nijemaca pozdravlja postupke Angele Merkel vezane uz krizu eurozone te s gotovo 70 posto pozitivnog mnijenja kancelarka opet dosiže stopu popularnosti s kraja 2009., neposredno nakon reizbora, prema podacima tv postaje ARD u petak. U krizi eurozone, 58 posto ispitanika smatra da je Merkel postupila "kao što treba i djelotvorno", prema podacima mjesečnog barometra instituta Infratest Dimap. To, međutim, ne sprečava Nijemce da budu sve zabrinutiji: rekordnih 85 posto ih smatra da najgore tek dolazi. Što se tiče popularnosti, konzervativna čelnica zauzima čelnu poziciju sa 66 posto pozitivnog mnijenja, što je njezin najbolji rezultat od kraja 2009.

BEOGRAD

Čelništvo srbijanske Demokratske stranke (DS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića bijesno je na ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je, smatraju, pretjerao reakcijom na kritike zamjenika predsjednika DS-a Dragana Đilasa vezane uz troškove njegova predsjedanja Općom skupštinom UN-a, a unutar stranke očekuju velike promjene čim bude formirana nova vlada i DS prijeđe u oporbu, piše u petak beogradski tisak. Bez obzira na to što je javni sukob pokrenuo Đilas porukom preko medija da je "sramotno" da su za Jeremićevo predsjedanje Općom skupštinom namijenjeni milijuni dolara iz državnog proračuna, u vrhu DS-a vlada uvjerenost da je Jeremićeva medijska reakcija kojom to opovrgava kršenje stranačke discipline te da Đilas ima pravo na ''dostojan'' odgovor, piše dnevnik ''Danas''. Prema riječima neimenovanih izvora tog lista iz DS-a, Đilas je navodno od svojih stranačkih kolega dobio odriješene ruke odgovoriti Jeremiću, članu Glavnog odbora stranke, kako god želi te ga, nađe li za shodno, dovesti u poziciju da napusti stranku ili čak bude isključen iz nje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙