FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP dr. A. Starčević za spajanje juga podmorskim tunelom

Autor: mvra
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - HSP dr. Ante Starčević predložio je danas da se hrvatski jug prometno poveže s ostatkom zemlje podmorskim tunelom ili spojnikom, što je po njima bolje rješenje od skupljeg Pelješkog mosta ali i Neumskog koridora kojim bi Hrvatska postala ovisna o susjednoj Bosni i Hercegovini.

Hrvatska bi po tom prijedlogu bila povezana 3,5 kilometara dugim podmorskim tunelom čija bi izgradnja ovisno o broju traka stajala od 150 do 200 milijuna kuna.

Zvonimir Ajduk, član predsjedništva te stranke, rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom da su konstrukcije podmorskih ili uronjenih tunela poznate u svijetu više od sto godina.

Ajduk smatra da je vlada dobro napravila što je odustala od gradnje preskupog Pelješkog mosta koji bi stajao od 450.000 do 650.000 milijuna eura.

No, drži da je vlada s lošeg rješenja prešla na gore, zagovaranjem izgradnje problematične 5,5 kilometara duge Neumske zaobilaznice za koju BiH traži 17 kilometara dug koridor od Luke Ploče do njezine granice, uz korištenje Luke Ploče.

Ta je stranka stoga predložila vladi da ustraje u zaustavljanju gradnje Pelješkog mosta ali istodobno da se zahvaili kolegama u BiH na njihovom "samo na prvi pogled velikodušnom prijedlogu" korištenja Neumskog koridora.

Predsjednica stranke Ruža Tomašić rekla je da će u pismu vladi obrazložiti zašto je uronjeni tunel najpovoljnije rješenje i pitati javnost želi li da Dubrovnik bude biser Jadrana ili dvorište istočne Hercegovine i Trebinja, što bi se dogodilo izgradnjom Neumskog koridora.

(Hina) xmvra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙