FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanja jama u tunelu Sv. Iliji

Autor: vrib
MAKARSKA, 3. srpnja 2012. (Hina) - Članovi Hrvatskoga biospeleološkog društva, radnici Parka prirode Biokova i speleolozi iz makarskog kluba "Extrem" počeli su istraživati tri novootkrivene kaverne nedaleko od sjevernog ulaza u tunel Sv. Ilija kroz Biokovo.

Jame, udaljene jedna od druge oko 400 metara, probijene su pri gradnji pomoćne cijevi tunela na dubini od 1200 do 1600 metara.

Javna ustanova Park prirode Biokovo, rekao je danas novinarima ravnatelj Nenad Bekavac, zatražila je od Državnog zavoda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se, radi daljnjih istraživanja, na kaverne ugrade ulazna vrata. Time bi se neometano mogla urediti pomoćna tunelska cijev, a istodobno nastaviti istraživanje endemskih vrsta duboko u Biokovu.

Kroz jednu od biokovskih jama na dubini od 1600 metara protječe slap, a u njoj je izmjerena brzina vjetra od 60 kilometara na sat, što je ujedno jama s najjačim strujanjem zraka, dodao je Bekavac.

Osim toga, u drugoj se jami čuje jaki huk vode, što upućuje na to da je na njezinu dnu podzemna rijeka, rekao je ravnatelj Parka prirode Biokova te dodao kako je u kaverni otkrivena nova špiljska fauna - colembola, koje dosad nije bilo na predjelu Biokova te je moguće da je u jami živjela od 100 do 200 milijuna godina.

(Hina) pp/xvrib yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙