FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Oko Učke" u Parku prirode

Autor: hsup
UČKA , 4. srpnja 2012. (Hina) - Edukativni postav na otvorenome "Oko Učke", koji čini 14 umjetničkih skulputura Mirka Zrinščaka, otvoren je danas u Parku prirode Učki, a na otvorenju je bio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Autorica idejnog projekta "Oko Učke" je Marina Banić-Zrinšćak, supruga Mirka Zrinšćaka, umjetnika koji živi i stvara na Učki.

"Oko Učke" edukativni je postav od 14 drvenih umjetničkih skluptura raspoređenih u obliku oka u čijem je središtu obrađena kamena stijena koja predstavlja rožnicu, a služi i kao stol.

Na skulpturama su tekstovi i fotografije o bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini Parka prirode Učke te njegovu kulturno-etnološkom naslijeđu. Tekstovi su napisani na četiri jezika, a fotografije prikazuju skrivene kutke tog parka prirode.

Oko kamene stijene postavljene su unikatne dizajnerski obrađene klupice namijenjene druženju posjetitelja.

Umjetničke skulpture ručno su izrađene, a simboliziraju zajedništvo te slobodno kretanje među njima. To je i sastavni dio staze koja, kao nova turistička atrakcija, s prijevoja Poklona vodi do najvišeg vrha Učke Vojaka.

Za edukativni postav "Oko Učke" Svjetska banka dala je zajam od 600.000 kuna u sklopu projekta integracije u EU "Natura 2000" (NIP), koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ministar Zmajlović rekao je da se na postav bude emocije te da je to, uz edukativnu ulogu kroz školu u prirodi te za turističke svrhe, vjerojatno najvažnija vrijednost skulptura.

Ovo je dokaz kako svoja prirodna bogatstva možemo "uključiti i staviti u funkciju turističkoga i svekolikoga gospodarskog razvoja", rekao je.

"Važno je da vodimo računa o ravnoteži očuvanja prirode i interesu za gospodarski razvoj", rekao je Zmajlović, dodajući da su zato tu ministarstvo i druge institucije kako bi budućim generacijama omogućili da uživaju u tim ljepotama.

Ravnateljica Parka prirode Učke Suzi Petričić istaknula je da je ta javna ustanova pred ostvarenjem jednog od najvećih projekata do sada - centra za posjetitelje. "Nakon osam godina rješavanja raznih imovinskih i birokratskih stvari, uspjeli smo dobiti glavni projekt", rekla je i pozvala ministra i mjerodavno ministarstvo da pomognu pri kandidaturi projekta za fondove EU-a.

Ministar Zmajlović obećao je da će poduprijeti projekt te je dodao da u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnih projekata.

"Sljedeće nam se godine otvaraju fondovi koji će nam biti na raspolaganju, a mi smo u naslijeđe dobili premalo projekata, i to je jedan od velikih razloga što ćemo morati pričekati s investicijama. Treba pokrenuti projekte, a ovakvi primjeri, kod kojih su godine truda uložene u pripremu, su hvale vrijedni i treba ih podržati", zaključio je Zmajlović.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙